ŽELJANA ZOVKO DUBOKO RAZOČARANA: “Schmidtova odluka pokazuje potpunu kapitulaciju OHR-a. Kogod se suprotstavi Sarajevu, razapet je na stup srama!”

Odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta znači potpunu kapitulaciju OHR-a koji je očigledno postao talac Sarajeva i talac političkog igrokaza Sarajeva, kazala je HDZ-ova zastupnica u Evropskom parlamentu, Željana Zovko, koja je posljednjih godina snažno lobirala za demontažu OHR-a.  

Željana Zovko je kazala da je žalosno da su kozmetičke izmjene donesene uz veliki pritisak i orkestrirane napade jedne gomile koja je dobro organizirana kako u Sarajevu, tako i putem svojih kanala u EU-u. To je pokazalo da visoki predstavnik i ured OHR-a koji prima 25.000 eura mjesečno nije bio u stanju odoljeti pritiscima i donijeti odluku koja bi ispravila nepravdu koja je bila učinjena Hrvatima prije 20 godina i koja im se kontinuirano čini – izjavila je u programu HRT-a Željana Zovko, zastupnica u EU parlamentu. 

Željana Zovko smatra da i ove izmjene izbornog zakona ne bi pomogli Hrvatima, što se tiče izbora člana Predsjedništva, jer Komšić će, kaže, opet biti većinskom voljom Bošnjaka izabran. Oni žele napraviti vlast, smatra, i uvesti BiH u daljnju krizu i blokadu te zatvoriti sva vrata za Evropsku uniju. 

“Ovo je nastavak zamrznutog konflikta, tu je činjenica da nešto što se pokušalo riješiti ratnim putem, sada se pokušava putem velikog utjecaja. Sarajevo je ostalo i bez Hrvata i bez Srba. Uzeta je međunarodna zajednica kao talac njihove politike, kogod se suprotstavi, razapet je na stup srama. Vidjeli ste plakate koji su nosili s imenima predstavnika Europske unije da su Putinovi igrači”, rekla je Željan Zovko. 

Zovko također vidi veliku opasnost u izjavama Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, pozivala je već u EP-u, kaže, da se kazne oni koji pozivaju na rat, ali takve prijetnje se ne doživljavaju ozbiljno kao da se, kaže, priziva sukob, mogući incident koji bi rezultirao oružanim konfliktom u BiH. 

“Ljudi su na rubu iscrpljenosti, geopolitička situacija nikome ne ide u prilog, kao i ekonomska situacija. Da je bilo ko drugi izjavio takvo što, već bi bio u zatvoru, ovdje se ne reagira i zabrinuto promatram inertnost Europske umije koja je najzaduženija za svoju sigurnost i sigurnost svojih granica”, rekla je Željana Zovko uz napomenu da Hrvatima u BiH puno znači nastojanje hrvatske vlasti sa svime što čine jer ostavljaju pozitivan dojam Hrvatima u BiH da nisu napušteni, da će se Hrvatska do kraja zalagati za njihovu jednakopravnost, a i za fizičku opstojnost jer bez poslova, bez razvoja, turizma ne može se govoriti o opstanku Hrvata. 

SLOBODNA-BOSNA.BA