More
  spot_img

  Za četiri mjeseca BiH uvezla vode u vrijednosti od skoro 58 miliona KM, uvozimo i iz Pakistana


  Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca ove godine uvezla vodu, što se odnosi i na gaziranu, u ukupnoj vrijednosti od 57,9 miliona KM. Uvozila je i iz država od kojih je znatno bogatija vodom.

  Prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH), najviše se uvezlo iz Srbije, i to u iznosu od 20,9 miliona KM. Hrvatska je bila druga najveća izvoznica vode u Bosnu i Hercegovinu – iz ove države uvezena je voda vrijednosti 11,7 miliona KM. Slovenija je bila treća najveća izvoznica – njen izvoz vode u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 9,6 miliona KM.

  Bosna i Hercegovina je među državama koje su bogate vodom, ali je u prva četiri mjeseca ove godine uvozila vodu iz zemalja koje i nisu toliko bogate vodom. To se odnosi na Pakistan i Saudijsku Arabiju. Uvoz iz ovih država, u odnosu na ostale države, bio je neznatan. Uvoz iz Pakistana iznosio je 18.500 KM, dok je uvoz iz Saudijske Arabije iznosio 34 KM.

  Izvoz vode iz Bosne i Hercegovine u istaknutom periodu bio je 12,1 milion KM. Najviše smo izvezli u Hrvatsku – 6,4 miliona KM, potom u Srbiju – 5,3 miliona KM te u Sjevernu Makedoniju – 1,9 miliona KM.

  Uvoz i izvoz u prva četiri mjeseca prošle godine

  Koliko je porastao uvoz vode u prva četiri mjeseca ove godine pokazuju podaci o uvozu vode u prva četiri mjeseca prošle godine. Od januara do aprila 2021. uvoz je iznosio 44,3 miliona KM.

  I tada je najviše uvezeno iz Srbije – 14,5 miliona KM, a potom iz Hrvatske – 10,9 miliona KM i iz Slovenije – 8,6 miliona KM.

  Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca prošle godine izvezla vodu ukupne vrijednosti 12 miliona KM. Najviše je izvezeno u Hrvatsku – šest miliona KM, potom u Srbiju – 2,4 miliona KM te u Švicarsku 1,1 milion KM.

  Voda se uvozi i sa Kosova, iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Turske, Italije, Španije, Njemačke, Estonije, i Australije.

  Za četiri mjeseca BiH uvezla vode u vrijednosti od skoro 58 miliona KM, uvozimo i iz Pakistana
  Za četiri mjeseca BiH uvezla vode u vrijednosti od skoro 58 miliona KM, uvozimo i iz Pakistana

  izvor : klix.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci