Vulić: Ako ne bude kompromisa, SNSD će promijeniti partnere iz bošnjačkog korpusa

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da je jedini pravi put da se partneri koji čine vlast na nivou BiH što prije vrate za pregovorački sto i izrade kodeks ponašanja koji predviđa da se samo dijalogom može doći do rješenja, a ne samostalnim istupima i ignorisanjem ustava.”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ne može da isprati svoja obećanja, želje i naredbe koje stižu od međunarodnog faktora”, navela je uz opasku da ima pritisak i “razgranate mreže SDA i bošnjačkog dijela Sarajeva”.Ona je istakla da su “veliki moćnici” lobirali i tražili od lidera SNSD-a Milorada Dodika da SDA ostane partner iz FBiH.”

Nekorektnost, insistiranje i trasiranje puta ka islamskoj BiH bili su ključni razlozi za izbor novih partnera sa područja FBiH. U želji da realizujemo strateški bitne projekte za sve građane u BiH, poštujući potrebe i želje svih naroda, apostrofirajući da Republiku Srpsku ne damo, a tuđe ne diramo i nadajući se da će novi impuls donijeti svima dobro u BiH, SNSD se odlučio za partnerstvo sa Konakovićem i ekipom”, izjavila je Vulić za Srnu.

Ona je izrazila uvjerenje da će se partneri na nivou BiH vratiti dijalogu i krenuti putem koji je dogovoren, koji je obećavajući za sve narode koji žive u BiH.”Uloliko ne dođe do dogovora, kompromisa i jasno definisanog obrasca ponašanja, sigurno je samo jedno – bit ćemo prinuđeni da promijenimo partnere iz bošnjačkog korpusa, dok odnos SNSD-a i HDZ-a ostaje, trajno provjeren i siguran”, rekla je Vulić.

Na ovu temu jučer je govorio i Milorad Dodik. Predsjednik RS-a Milorad Dodik se obrušio na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića zbog poteza koje nisu po volji vlasti u bh. entitetu RS.”Mislim da ta politika ne vodi dobrome i neće dovesti do toga da imamo kompaktan rad u Vijeću ministara.

Ukoliko se tako nastavi, mi ćemo naše pozicije redefinisati o svemu tome”, izjavio je Dodik Srni.Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, Elmedin Konaković je kazao kako je “iznenađen burnom reakcijom predstavnika Republike Srpske” te istakao kako njegova uputa proizlazi iz poštivanja obveza iz kandidatskog statusa BiH da prati vanjsku politiku EU.

Podsjetimo, neslaganje oko državne imovine i inicijative za donošenje državnog zakona o gasu dodatno su upotpunile razlike prema ukrajinskoj krizi, nakon što je ambasador BiH u Generalnoj skupštini UN-a Sven Alkalaj podržao rezoluciju o Ukrajini.

klix.ba