Vučić u Banjoj Luci: Za Srbiju američke sankcije prema rukovodstvu RS-a ne postoje

Nakon održanog susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Banjoj Luci, održana je i konferencija za medije.Vučić je poručio da je danas imao poseban doček u RS-u te da nikad nigdje nije bio tako dočekan. Osvrnuo se i na glasanje po pitanju Kosova u Vijeću Evrope te je kazao da očekuje od BiH drugačiji pristup Srbiji.”

Srbija u potpunosti poštuje povelju UN-a i ne bira da li joj odgovara ili ne u određenim situacijama i u skladu s tim poštovala je i poštovat će Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, ali i integritet dva entiteta unutar nje. Smatramo to veoma važnim i očekujemo od BiH kao što mi poštujemo nju, da ona poštuje integritet Srbije što nije bio slučaj prilikom glasanja u Vijeću Evrope.

Zato molimo zvaničnike u BiH da pokažu poštovanje integriteta Srbije kao što mi poštujemo nju”, rekao je.On je poručio da je Srbija prošle godine imala odličnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom te da se nada još većoj trgovinskoj razmjeni u narednim godinama.”Morate obilježiti tragične događaje iz prošlosti i da pokažete poštovanje prema srpskom narodu. Mi poštujemo žrtve svih naroda, ali ne znači da ćemo zaboraviti žrtve srpskog naroda”, rekao je.Podsjetio je i na razgovor sa Dodikom i Porfirijem te je kazao da su tom prilikom razgovarali o teškoj situaciji u regionu.”Uime Srbije obrazložio sam sve o Kosovu i mukama sa kojima se suočavamo.

Govorili smo o situaciji u RS-u. Naravno, govorili smo o sankcijama SAD-a, najprije Srbima na Kosovu optužujući ih da su oni krivi za sve što se dešava, kasnije Dodiku i rukovodstvu RS-a”, rekao je.Kazao je da su za srpski narod sankcije zvaničnicima teške te da se mora pronaći adekvatno rješenje.”Ne možemo govoriti da se ništa nije dogodilo. Mislim da se treba dovesti u pitanje nepristrasnost velike sile koja uvodi sankcije srpskim zvaničnicima. Srbija smatra da politika sankcija proizvodi negatvne efekte.

Sankcije rukovodstvu RS-a smatramo nezasluženima. Iako smo mala zemlja, Srbija će se odnositi prema sankcionisanim osobama kao da sankcija nema. Za nas je to jedina moguća odluka, časna ali teška”, rekao je.Kazao je da šta god kaže, u sarajevskim i zagrebačkim medijima tvrde da prijeti te da je “drama queen”.”Nećemo postavljati blokade na Drini. Kod nas su sve osobe koje su pod američkim sankcijama u Srbiji dobrodošli, nastavit ćemo da sarađujemo.

Sankcije nikome neće donijeti dobro”, naglasio je.Vučić je poručio da se Srbija zalaže za što bliže odnose sa RS-om, ali i sa BiH u cjelini te da sa svim narodima u BiH želi što bliže odnose što znači ukidanje svih birokratskih prepreka.”Mi u Beogradu od 1945. do prošle godine nismo imali ulicu posvećenu Jasenovcu. Od svih naroda koji su stradali, ovo je najstradanije mjesto. Tako smo vaspitani da se stidimo svog roda. Ta vremena su prošla. Ovo nije prijetnja”, rekao je.

Kazao je da je Srbija spremna pružiti finansijsku podršku lokalnim samoupravama u RS-u te da će nastaviti pomagati koliko mogu.Podsjetio je na izgradnju puta Sarajevo-Beograd te je kazao da se uskoro očekuje da će Srbija uplatiti za Rača-Bijeljina most finansiranje kojeg su preuzeli na sebe. Mišljenja je da su to važne stvari za ljude kojima će to olakšati život. Naglasio je da Srbija želi da radi na svim kapitalnim projektima sa BiH.

Osvrnuo se i na pitanje otvaranje konzulata Srbije u Bijeljini.”Mi nismo razumjeli zašto je neko protiv otvaranja konzulata Srbije u Bijeljini. Ako želite konzulat BiH u Srbiji, gdje god želite, izvolite. Dat ćemo vam dozvolu za dva dana. Ne razumijem zašto je neko protiv. Želim da imamo racionalne odnose. Nama bilo šta da dođe iz Sarajeva, ništa nije neprijateljsko, kao ni obrnuto. Nadam se da ćemo jednog dana do toga doći”, rekao je.

klix.ba