Vlada FBiH priprema set fiskalnih zakona: Minimalna plaća bit će 1.000 maraka

Kako „Dnevni avaz“ saznaje, Vlada Federacije BiH, s Nerminom Nikšićem na čelu, pripremila je set fiskalnih zakona koji bi trebali olakšati poslovanje u ovom entitetu, ali istovremeno omogućiti i viši standard za građane.

Iz Vlade FBiH mjesecima govore da fiskalne reforme podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plaće te podizanje minimalne plaće.- Smatram da ostavljanje na volju neće dovesti do poboljšanja standarda radnika.

Mada, vidite da poslodavci silom prilika pokušavaju da povećaju plaće radnicima jer ostaju bez radne snage. Siguran sam da se smanjivanjem stope doprinosa mogu stvoriti pretpostavke da se povećaju plaće i popravi standard radnika – kazao je Nikšić.Doprinosi 30 postoNikšić i Vlada Federacije do sada nisu precizirali koliko bi to smanjenje trebalo tačno iznositi.

Međutim, prema našim informacijama, nakon analize i razgovora s poslodavcima i ekonomskim stručnjacima, pripremljeno je smanjenje stope doprinosa na plaću koja bi, umjesto trenutnih 41,5 posto, trebala iznositi oko 30 posto.Istovremeno, Vlada želi stimulirati poslodavce da razliku u smanjenju preusmjere u plaće radnicima.

Tako bi se istovremeno minimalna plaća podigla na 1.000 KM, što je odavno zahtjev sindikata u FBiH.Popunjavanje rupaZa Vladu FBiH će biti izazovno da popuni budžetske rupe koje će se eventualno pojaviti usljed smanjenja nameta, a jedna od mogućnosti o kojoj intenzivno razmišljaju je online fiskalizacija.- Troškove nove fiskalizacije ne bi trebalo da snose porezni obveznici, a razmatra se mogućnost da kupovinu novih fiskalnih uređaja plate telekom operateri – kazao je Nikšić.

Ipak, zamah i razvoj koji bi se ekonomiji dao sa smanjenjem nameta mogao bi također nadoknaditi procentualno smanjenje postotka za državu, u smislu da bi ekonomski zamah i pored smanjenja nameta mogao u konačnici dovesti do veće naplate. Povučeni iz procedurePrijedlog zakona o doprinosima FBiH napravljen je 2021. godine, ali je povučen s dnevnog reda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Isto se desilo i 2022. godine s Prijedlogom zakona o porezu na dohodak Federacije BiH kojim je bilo predviđeno oporezivanje toplog obroka, regresa i drugih dodataka na plaću.

Njima je planirano povećanje ličnog odbitka sa sadašnjih 300 na 800 KM na mjesečnom nivou. Planirano je i povećanje poreza na dohodak s dosadašnjih 10 na 13 posto za primanja viša od 800 KM.

avaz.ba