Bećirović i Baerbock: Održavanje svesrpskog sabora je najteži napad na Dejton do sada

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović u Berlinu je razgovarao s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock o odnosima dvije države, te o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Bećirović je ministricu Bearbock detaljno informirao o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, te je ukazao na važnost postojanja čvrste saradnje međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike.Bećirović je posebno ukazao na opasnost neovlaštenog miješanja Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Bosne Hercegovine.”

Održavanje ‘svesrpskog sabora’ Srbije i bh. entiteta RS je najteži napad na Dejtonski mirovni sporazum od 1995. godine do danas. Održavanje ovog sabora je udar na međunarodno pravo i temeljne vrijednosti na kojima počiva Evropska unija”, navodi se u saopćenju.

Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora, Bećirović se zahvalio na snažnoj podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. On je istakao da je Njemačka jedna od glavnih zagovornica evropskog puta Bosne i Hercegovine, što je mnogo puta i dokazala, između ostalog, prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u EU.

Ministrica Baerbock potvrdila je neupitnu podršku Njemačke Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Prijetnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine su potpuno neprihvatljive za Njemačku i Zapad.

Također, ministrica Berbock je poručila da je skup u Beogradu od 8. juna zabrinjavajući i da takva aktivnost nema podršku Njemačke i Zapada.Bećirović je naglasio da je Njemačka, kao najveća ekonomska sila EU, i najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine.

Također, istaknuta je važnost dijaspore kao neizostavnog faktora u jačanju prijateljskih veza i saradnje Bosne i Hercegovine i Njemačke.

klix