Užas: Slikao se pored natpisa masovne grobnice Lanište, pokazao 3 prsta i tetovirane četnike

.

Taman kad čovjek pomisli da je ovakva vrsta životinja izumrla dođe dokaz da ih ipak još uvijek ima na ovom tlu.

“Navodi se ovo na Facebook stranici “Svi Mi Koji Volimo Biljane”, čiji su administratori upozorili na skandalozan i iznimno uznemirujući slučaj.

Naime, osoba koja se na Facebooku naziva Drago Tendžerić (navodno iz Bosanske Gradiške) objavila je na društvenim mrežama fotografiju koja je šokirala mnoge…

Postavio je Drago ovu fotografiju bio i kao ‘cover’ na Facebooku, a post je bio i javan… to više nije slučaj, te ni post ni fotografija više nisu javni (ili su skroz uklonjeni, op.pr.).

Tendžerić je zbog ovoga prijavljen policiji, a više informacija o slučaju moglo bi biti poznato u narednim danima.Podsjetimo, napad na selo Biljani počeo je u ranim jutarnjim satima 10. jula 1992.

Posljedica tog napada je pokolj oko 260 civila, Bošnjaka, koji su bili mještani sela Biljani što je dovelo do gotovo potpunog nestanka tog mjesta u Bosanskoj Krajini.

Među ubijenima bilo je i šestoro djece. Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Bećo Ćehić, dok je najmlađa žrtva bila četveromjesečna beba Amila Džaferagić.Masovne grobnice u kojima su pronađene žrtve masakra u Biljanima uglavnom su otkrivene neposredno nakon rata, odnosno krajem 1995. i tokom 1996. godine.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, prva otkrivena masovna grobnica naziva Crvena zemlja I pronađena je u novembru 1995. iz koje je ekshumirano šesnaest žrtava. Godinu dana kasnije, izvršena je ekshumacija iz grobnice Crvena zemlja II gdje je, takođe, pronađeno šesnaest žrtava.

Najveća masovna grobnica je jama Lanište I iz koje je u periodu od 5. oktobra do 15. novembra 1996. ekshumirano 188 žrtava. U godinama koje su uslijedile redovno su pronalažena tijela u manjim i pojedinačnim grobnicama, u šumama ili napuštenim i spaljenim objektima. Na području Biljana pronađene su 34 pojedinačne grobnice iz kojih su ekshumirana 34 tijela…

RADIO SARAJEVO.BA