SRBIJA POPUŠTA: Uskoro sankcije Rusiji?

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nagovijestio je prvi put u srijedu, 25. januara, da bi Beograd mogao da promijeni kurs i uvede sankcije Rusiji, što je jedan od ključnih zahtjeva EU da Srbija napreduje u pregovorima o članstvu u EU.

U ekskluzivnom intervjuu za EURACTIV Srbija, Dačić je rekao je da se Srbija, kandidat za EU od 2012. godine, rukovodila prije svega procjenom onoga što je u njenom najboljem interesu.”Osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i tako smo glasali u međunarodnim tijelima.

Da li ćemo uvesti sankcije Rusiji je druga stvar. Nije pitanje vremena ili rokova, to je stvar koja se tiče naših političkih i ekonomskih interesa“, rekao je on za EURACTIV Srbija.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oštro se protivi sankcionisanju Moskvi zbog njene agresije na Ukrajinu, često naglašavajući da Srbija svu naftu i gas uvozi iz Rusije, ali je pod sve većim pritiskom Zapada da promijeni svoj stav.

U oktobru je predstavio plan od 12 milijardi eura za ulaganja u energetsku infrastrukturu tokom šest godina kako bi se diversifikovalo i obezbijedilo snabdijevanje energijom.

Dačić je rekao da Srbija od ruske aneksije Krima 2014. godine do sada nije pridružila zapadnim sankcijama “jer smo procijenili da to neće biti u našem interesu”.

“Ako se nešto promijeni na štetu interesa Srbije, onda će i naša odluka biti prilagođena tome, jer ćemo u svakom trenutku procijeniti šta je najbolja odluka za našu privredu, za naš ugled u svijetu i za građane Srbije”, istakao je Dačić.

Kao još jedan znak da se narativ o Rusiji, koja se smatra tradicionalnim saveznikom Srbije, može pomjerati, premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je u srijedu naveče prisustvovala otvaranju EURACTIV Srbija u Beogradu, govorila je o “ruskoj agresiji na Ukrajinu”.

To je formulacija koju Srbija ranije nije koristila. Ona je takođe pohvalila EU kao najvećeg investitora i donatora u Srbiji.Dačić je članstvo u EU proglasio “prioritetom za Srbiju”, ali je i kritikovao EU zbog odugovlačenja sa proširenjem.

Ta narativ koji često čujemo, da bi Balkan mogao da stvori nove probleme da je unutar EU, više je izgovor jer je EU primjetila smanjenje apetita za proširenjem. To je pitanje koje evropskim političarima ne donosi glasove i zato ga marginalizuju,” kazao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. 

slobodna-bosna.ba