Usvojena odluka: RS će od indirektnih poreza dobijati više novca nego prije

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje usvojen je prijedlog o utvrđivanju koeficijenta za raspodjelu novca od indirektnih poreza.Prema prijedlogu, koji je Klix.ba ranije objavio povećan je koeficijent za Republiku Srpsku na 34,44% pa bi taj entitet u narednom periodu trebao dobiti oko 60 miliona KM više nego kod prethodne raspodjele.Kako Klix.ba saznaje današnja odluka je usvojena glasovima 4:1, a protiv je bio član UO Zijad Krnjić.Prema novoj odluci za Federaciju BiH je smanjen koeficijent i sada iznosi 62,01% dok je kod prethodne raspodjele iznosio 63%. Koeficijent za Brčko Distrikt je ostao nepromijenjen i iznosi 3,55%.Ova odluka se donosi i opravdava prema krajnjoj potrošnji.

Što znači da je u prethodnim mjesecima krajnja potrošnja porasla u RS-u, dok je u FBiH smanjena. Ipak, postoje i brojne zamjerke za takvu argumentaciju u kontekstu nedostupnosti i čak fingiranja podataka potrošnje.

ODLUKA NA UPRAVNOM ODBORURS nakon imenovanja Amidžića treba dobiti više novca od indirektnih poreza, objašnjavamo zaštoNa današnjoj sjednici za predsjedavajućeg UO izabran je Srđan Amidžić (SNSD), nedavno imenovani državni ministar finansija.

klix.ba