Na Vlašiću uskoro podizanje zastave Republike BiH, kako je to uradio i Mehmed Alagić prije 28 godina

Najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine u čast svih pripadnika slavne Armije RBiH uskoro će biti postavljena na Vlašiću, a događaju će prisustvovati najveći dužnosnici države.Po prvi put na Vlašiću se organizira jedinstvena manifestacija pod nazivom “Dani pobjede, dani ponosa” koja će se održati 16. septembra, u spomen-parkovima na Galici i Ljutoj gredi, mjestima u blizini Travnika.

Prisustvo svečanom programu manifestacije koja se održava u organizaciji udruženja “Tri, jedan, dva”, i “Tri, nula, šest”, a govori o najvećoj pobjedi, časti, dostojanstvu i ratnicima za slobodu, potvrdili su brojni zvaničnici iz političkog, društvenog, kulturnog i vjerskog života BiH.Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Organizatori poručuju da najveći ratni uspjesi moraju biti obilježeni, a velike priče ispričane te da samo one najveće pobjede ulaze u historiju. Takva je zasigurno ona koja je pisana na Vlašiću.Manifestacija se organizira u čast pripadnika slavne Armije RBiH i jedne od njenih najvećih pobjeda što je zasigurno oslobađanja planine Vlašić te će se tom prilikom predstaviti i najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine na najvišem vrhu Vlašića.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i načelnik Općine Travnik Kenan Dautović je kazao da su u toku posljednje pripreme za podizanje jarbola i zastave te da će se na Paljeniku, zajedno sa spomen parkovima Ljutom gredom i Galicom, formirati jedan istinski kompleks “pobjede i ponosa”.

“Podizanjem pobjedničke zastave Republike Bosne i Hercegovine na vrhu Paljenika, baš onako kako je to prije 28 godina uradio komandant Mehmed Alagić zajedno sa borcima 7. Korpusa, želimo poslati poruku opredijeljenosti o očuvanju naše domovine, Bosne i Hercegovine”, poručio je Dautović.Foto: E. M./Klix.baFoto: E. M./Klix.ba

Dodao je da je upravo ta značajna pobjeda donijela prevagu na bojnom polju, pokazujući sposobnost Armije RBiH da vodi složene višednevne operacije kombiniranih rodova kao i da zauzme objekte operativno-strateškog značaja.”Oslobađanje najvišeg vrha planine Vlašić, Paljenika, kojeg je 23. marta 1995. godine ratni zločinac Karadžić od milja zvao ‘kapom Republike Srpske’, označio je, u simboličkoj ravni, ne samo njeno skidanje, nego i početak ‘bosanskog proljeća’ u vidu nezaustavljivog pobjedničkog i oslobodilačkog hoda Armije Republike Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Dautović.

Organizatori naglašavaju da su Bošnjaci i druge patriote u toku proteklih 30 godina snažno razvili osjećaj za kulturu sjećanja na sve žrtve brutalne agresije i rata protiv BiH, bilo da se radi o civilnim ili vojnim žrtvama, ali i to da nije dovoljno pažnje posvećeno brojnim pobjedama koje su ostvarili u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, posebno onim najimpresivnijim.

klix.ba