UN poručio kako je nemoguće da Palestinci presele na jug Gaze, Izraelci odgovor nazvali sramnim

Ujedinjene nacije su saopštile da je “nemoguće” da se Palestinci presele na jug Gaze u naredna 24 sata. Stav UN-a Izraelci su nazvali sramnim.Izrael je ranije izdao naredbu za evakuaciju dok se priprema za pokretanje planirane kopnene ofanzive skoro sedmicu nakon Hamasovog višesmjernog napada koji je uzrokovao velik broj vojnih i civilnih žrtava.

Zvaničnici UN-a u Gazi bili su obaviješteni od izraelskih oficira za vezu da bi cjelokupno stanovništvo Gaze sjeverno od Wadi Gaze trebalo da se preseli u južnu Gazu u naredna 24 sata”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u saopćenju u New Yorku.”Ovo iznosi otprilike 1,1 milion ljudi”, rekao je glasnogovornik UN-a Sterphane Dujarraic, ili skoro polovina od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Područja sjeverno od Wadi Gaze uključuju grad Gaza, najveći grad enklave.Dujarric je rekao da UN “smatraju nemogućim da se takav pokret dogodi bez razornih humanitarnih posljedica”.Odmah nakon saopćenja UN-a oglasili su se iz IDF-a poručivši da je odgovor UN-a za naredbu o evakuaciji sraman.Izaslanik Izraela pri UN-u Gilad Erdan kaazao je da bi se UN trebale fokusirati na osudu Hamasa i podržavanje prava Izraela na samoodbranu.

Naredba izraelske vojske, koju su UN primile u Gazi u četvrtak nešto prije ponoći, također se odnosi na svo osoblje UN-a i one koji su sklonište u objektima UN-a, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike.U saopćenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koje je prenio Sky News poziva se na evakuaciju svih civila Gaze iz njihovih domova prema jugu radi “vlastite sigurnosti i zaštite” i premještanje na jug Pojasa Gaze.

Dodaje se da se povratak stanovnika Gaze može očekivati tek kad IDF izda novo saopćenje kojim će to odobriti.”Civili grada Gaze, evakuirajte se na jug zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti vaših porodica i distancirajte se od Hamasovih terorista koji vas koriste kao živi štit. U narednim danima IDF će nastaviti značajno djelovati u gradu Gazi i ulagati velike napore da izbjegne ozljeđivanje civila”, navodi se u saopćenju IDF-a.

klix.ba