Umjesto spajanja juga i sjevera spojile se glasine o aferama i kriminalu

Dvije decenije od kako se Bosna i Hercegovina obavezala da će izgraditi trasu Koridora 5c i postati dio Panevropskog koridora građani su dobili tek 126 kilometara autoputa i obećanja da će se do određenih rokova spojiti jug i sjever naše zemlje.

U posljednje vrijeme umjesto svečanosti i otvaranja dionica sve su glasniji navodi o aferama i kriminalu prilikom izgradnje. Nedavno su obustavljeni i radovi na dionici Vranduk – Ponirak, koja je trebala odavno biti završena, piše Federalna.ba.

Kako su iz Autocesta Federacije FBiH naveli, uvidom u izvođačev program radova te činjenicu da se radovi ne izvode na 50 posto ugovorene trase bilo je neohodno izbjeći nepotrebno velike troškove zastoja i privremeno obustaviti radova. Dok traje obustava radova, investitor se obavezao da će napraviti detaljnu analizu, kako kažu, ugovorne pozicije uzimajući u obzir sve privremeno plaćene iznose, ugovorne dokumente kao i novi glavni projekat koji je u izradi te da će s više detalja obavijestiti javnost čim budu imali rezultate analize.

Ova dionica se, inače, gradi od 2019. godine po takozvanom Crvenom fidicu, a sredstva od oko 76,5 miliona osigurana su od OPEC fonda. No, prema svim trenutno rapoloživim podacima i ta, ali i sredstva od dodatnog zaduženja su u velikoj mjeri utrošena, a dionica nije završena. Na sve to stigle su i optužbe za kriminalne radnje, a zbog tih navoda posla će imati i istražni organi.Prolongiranje rokovaTrasa buduće autoceste Vranduk – Ponirak gradila se protekle tri godine, a prvobitno je planirano da se završi u augustu 2021. godine.

Kasnije će biti po osnovu addendum ugovora prolongiran na septembar 2022, no i tada je bilo jasno da to neće biti moguće ostvariti.- Ove dvije dionice Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca (tunel Zenica) ćemo probiti rokove za godinu-godinu i po – govorio je u maju 2022. Ahmed Mušija, predstavnik investitora JP Autoceste FBiH.Tražili su iz Autocesta Federacije i dodatne rokove od finansijera, međutim, da su problemi mnogo veće prirode potvrdilo se nakon što su nedavno obustavljeni radovi na ovoj dionici.-

Odlukom Uprave JP Autoceste FBiH od 20. 7. 2023. godine radovi na gradilištu dionice Vranduk – Ponirak su privremeno suspendovani zbog ukazane potrebe za usklađivanjem projektne dokumentacije i dodatnom analizom troškova izgradnje dionice autoceste Vranduk – Ponirak, posebno u dijelu koji se odnosi na odstupanja od ugovorenih radova – saopćili su iz JP Autoceste FBiH.Vrijednost ugovora za izgradnju prvobitno je iznosila 76,5 miliona eura, a naknadno je odobreno i dodatno zaduženje od 25 miliona eura.

Da su troškovi izgradnje enormno uvećani i da je za tek polovinu dionice utrošeno približno 94% sredstava utvrđeno je i prilikom revizije poslovanja Autocesta za 2022. godinu.- Troškovi na ovoj dionici na dan 31. 12. 2022. godine za realizaciju projekta su iznosili 73.804.435 EUR, a urađeno je cca 2,5 kilometara od ukupnih 5,3 kilometara. Dešavaju se izmjene na projektima radi neadekvatnog prvobitnog projektiranja, što iziskuje dodatna zaduženja, a što za posljedicu ima eskaliranje troškova i probijanje rokova izgradnje – navodi se, između ostalog u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Utvrdili su revizori i da je vrijednost ugovora za nadzor, za šta je bio zadužen konzorcij slovenski DRI i sarajevski Divel na toj dionici sa 2,4 miliona uvećana na tri miliona. Iz Divela, za čije ime se vezuje i ime bivšeg direktora autocesta Elmedina Volodera, na naš upit o razlozima povećanja ugovorene cijene nisu mogli govoriti zbog ugovorenih poslovnih odnosa:- S naše strane možemo samo konstatovati da smatramo krajnje nekorektnim poslove našeg Konzorcija vezivati samo za mandat bivšeg direktora JP Autoceste FBiH gospodina Volodera, koji je svoj vlasnički udio u ovoj kompaniji prodao prije preuzimanja te dužnosti, s čime ste, vjerujemo, upoznati.

Na mutne radnje prilikom izgradnje autoceste, s akcentom na slučaj Vranduk – Ponirak, upozorili su i iz vladajuće trojke.- Za projekat od 80-ak miliona najavljeno je dodatnih naknadnih radova 98.280.000 eura, naknadnih radova 150 procenata više od osnovne cijene koštanja. Nisam nikad vidio bahatiji kriminal – naveo je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.Kriminalne radnjeProvođenje istrage koja bi morala utvrditi da li je bilo kriminalnih radnji posao je Tužilaštva HNK-a, koje je formiralo predmet o ovom slučaju.-

Po zahtjevu tužitelja zatraženo je od Federalne uprave policije Sarajevo da poduzmu određene istražne radnje iz svoje nadležnosti i da izvrše provjere navoda iz prijave, kao i analizu dostavljene dokumentacije i druge operativne i istražne radnje, a sve u cilju utvrđivanja pravilnog činjeničnog stanja i prikupljanja materijalnih dokaza – saopćili su iz Tužilaštva HNK-a.Zbog ugovorenih poslovnih odnosa s investitorima izvođači radova ne mogu govoriti o pojedinostima, no novinari koji su se bavili ovom temom došli su do šokantnih saznanja u vezi s izgradnjom dionice Vranduk – Ponirak.-

Pojedine dionice su svjesno preprojektovane da bi se učinile znatno skupljim nego što projekat predviđa. Izvođači radova su Azvirt i Hering, zanimljivo je da su obje firme sudionici u najnovijoj aferi koja se zove Most Počitelj, gdje je došlo do napuknuća mosta – ističe novinar Amil Dučić.Umjesto novih i funkcionalnih kilometara autoputa dobili smo nove afere i sumnje na zakonitosti prilikom gradnje.

Na nadležnim institucijama, ali i novom menadžmentu Autocesta je zadatak da raščiste račune te privedu višedecenijski posao kraju spajanjem juga i sjevera naše zemlje modernim autoputem.Okvirni rok za spajanje trase autoputa Sarajevo-Zenica s granicom s Hrvatskom na sjeveru 2025. godina. No, pitanje je da li je taj rok i realan. Na to svakako da utječe i aktuelna situacija s obustavom radova u vrandučkoj kotlini, piše Federalna.ba.

Avaz.ba