“UMJESTO DA MLADE LJUDE MIJENJAJU ROBOTIMA, NEKA IZETBEGOVIĆ I OSTALI POLITIČARI NAĐU NAČINA KAKO IH ZADRŽATI”

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Christian Schmidt najoštrije osuđuje ratnohuškačku izjavu prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, na stranačkom skupu u Hadžićima, 25. 7. 2022. godine, objavljeno je danas na stranici OHR-a.

“Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput ove izjave gospodina Izetbegovića, opasne su i vraćaju na tragični sukob iz 1990-ih. One šire strah među svim građanima, povećavaju tenzije, te ni na koji način ne doprinose unapređenju suradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH. Gospodin Izetbegović, zajedno sa ostalim političkim liderima, treba raditi na pronalaženju načina da najmlađe i najperspektivnije građane ove zemlje zadrži u BiH, umjesto da zagovara robote koji će ih zamijeniti. U prošlosti smo imali priliku čuti daleko razumnije izjave, njima se treba vratiti”, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je naglasio da neodgovorna retorika mora stati, te je pozvao sve političke lidere i službenike da svoje napore radije usmjere na zajednički cilj, a to je da BiH bude ugodan dom svim njenim građanima:

“Ovaj začarani krug akcije i reakcije – koji ilustrira i činjenica da je nakon izjave gospodina Izetbegovića promptno uslijedila još jedna neodgovorna izjava člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika mora prestati! Ima puno važnijeg posla koji treba završiti”.

Podsjetimo, Bakir Izetbegović dao skandaloznu izjavu na stranačkom skupu u Hadžićima.

“Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo i koliko ima mladih ljudi i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Dalje neću, ali evo samo da znate.”

Šokirao je i izjavom o robotima.

“Mlade ljude koji odlaze ćemo morati u velikoj mjeri nadoknaditi high tech tehnologijama i robotikom. I oružane snage, dakle, robotima ćemo morati poduprijeti, prije svega dronovima, odnosno letećim robotima”, kazao je Izetbegović.

CHI