More
  spot_img

  U susret upisima na fakultete: Najviše nezaposlenih ekonomista, pravnika i profesora engleskog


  Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) u aprilu u Federaciji Bosne i Hercegovine nezaposleno je 22.058 osoba sa visokom školskom spremom tj. završenim fakultetima i akademijama. Od toga je čak 6.928 osoba prvi put tražilo posao.

  U pogledu starosne strukture nezaposlene su 8.155 osobe sa visokom stručnom spremom starosti od 20 do 29 godina. Najviše nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom je završilo Ekonomski fakultet i prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, nezaposleno je bilo 2.944 ekonomista.

  Od toga broja najviše nezaposlenih osoba sa završenom ekonomijom je u Kantonu Sarajevo 1.228, zatim u Tuzlanskom kantonu 598 i u Zeničko-dobojskom kantonu 371 osoba.

  Prema posljednjem izvještaju FZZZ nezaposleno je i 2.719 pravnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Najviše nezaposlenih osoba sa završenim Pravnim fakultetom očekivano je u najmnogoljudnijim kantonima. Kantonu Sarajevo 985, Tuzlanskom kantonu 520, Zeničko-dobojskom 425 i Hercegovačko-nertvanskom kantonu 316 osoba.

  Veliki broj je nezaposlenih i pedagoga u Federaciji Bosne i Hercegovine, ukupno 365 osoba, od čega je čak 165 sa područja Tuzlanskog kantona.

  Posao traži i 389 profesora engleskog jezika i to čak 142 na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, 104 iz Zeničko-dobojskog kantona, a u Unsko-sanskom kantonu nezaposleno je 62 profesora engleskog jezika.

  Zanimljivo je istaći kako se veliki broj nezaposlenih sa visokom stručnom spremom iz pojedinih zanimanja javlja samo u nekim kantonima. Tako je u Tuzlanskom kantonu nezaposleno 127 inženjera hemijske tehnologije. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu posao traži 117 inženjera agronomije, u Unsko-sanskom 62 inženjera prehrambene tehnologije, a u Srednjebosanskom kantonu nezaposlena su 42 inženjera poljoprivrede.

  U Kantonu Sarajevo su nezaposlena 353 politologa i 263 novinara, sa druge strane u Tuzlanskom kantonu teško posao pronalaze profesori bosanskog jezika kojih je 125 na “birou”, a u Zapadnohercegovačkom kantonu nezaposleno je 40 profesora hrvatskog jezika. U Unsko-sanskom kantonu nezaposleno je čak 125 medicinskih sestara sa visokom stručnom spremom.

  U cilju poticanja upisivanja deficitarnih zanimanja, Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku da će svim studentima koji upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2022/2023. godini snositi troškove studiranja iz budžeta Kantona Sarajevo.

  Na ETF-u, Odsjeku računarstvo i informatika, na raspolaganju će biti 150 mjesta, a na PMF-u, Odsjeku teorijska i kompjuterska nauka, 100 mjesta.

  U susret upisima na fakultete: Najviše nezaposlenih ekonomista, pravnika i profesora engleskog
  U susret upisima na fakultete: Najviše nezaposlenih ekonomista, pravnika i profesora engleskog

  izvor : klix.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci