U OHR-u počinju konsultacije s Osmorkom i HDZ-om uoči Schmidtovog nametanja izmjena Ustava FBiH

U zgradi OHR-a danas će započeti nove konsultacije pravnih timova visokog predstavnika Christiana Schmidta sa predstavnicima stranaka Osmorke i HDZ-a.

Ovo će biti, vjerovatno, posljednji pokušaj da se “nešto izdejstvuje” prije nego Schmidt nametne izmjene Ustava FBiH, a što se očekuje naredne sedmice s obzirom da je potpuno jasno da od dogovora domaćih lidera neće biti ništa naročito nakon što su Nermin Nikšić (SDP) i Dragan Čović (HDZ) jučer odbili poziv na sastanak kod potpredsjednika FBiH Refika Lende.

No, ono što bi mogao predstavljati problem za trenutnu parlamentarnu većinu jesu ruke Stranke za BiH i NES-a. Oni su jasno poručili da neće biti dio vlasti ukoliko Christian Schmidt nametne kratkoročne izmjene Ustava FBiH.To bi značilo da HDZ i proširena Trojka ostaje bez čak devet ruku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i više nemaju dovoljno glasova za potvrđivanje novog saziva Federalne vlade.

Istraga.ba piše da, prema njihovim izvorima iz međunarodne zajednice, Schmidt namjerava izvršiti dodatni pritisak na Stranku za BiH i NES kako se ne bi protivili jednokratnoj odluci OHR-a, a što bi omogućilo konačno formiranje nove entitetske vlade.

U suprotnom, nova Schmidtova odluka opet neće imati nikakvog smisla u praksi odnosno neće deblokirati proces formiranja vlasti.Kako Klix.ba saznaje, predstavnici NES-a i SBiH u poslijepodnevnim satima imaju zakazan sastanak u OHR-u.

Danas će u Sarajevu biti održani i razgovori HDZ-a i predstavnika proširene Trojke, što je ranije najavio Dragan Čović.Lider HDZ-a se protivi ideji da Schmidt nametne trajne izmjene Ustava FBiH, što je u suprotnosti sa dosadašnjim stavovima partnerske proširene Trojke.

Istovremeno, bit će interesantno pratiti šta će uraditi SDA u narednim danima, s kojom niko ne želi razgovarati, ali koja i dalje vuče konce. To će se naročito intenzivirati ukoliko se SBiH i NES povuku iz trenutne parlamentarne većine.

klix.ba