U Ljubuškom možete nelegalno držati zolje i puške, pa pretući ženu, a sutra slobodno otići na kafu

Ukoliko ste poznata osoba, naprimjer proslavljeni rukometaš, slučajno vam je član porodice, naprimjer majka, uposlenik suda u Ljubuškom, a vi kući nelegalno držite arsenal oružja i još brutalno pretučete suprugu, možete slobodno planirati sve svoje obaveze u narednim danima jer će vas sud pustiti na slobodu.

Sudovi u našoj zemlji odavno su centralna mjesta neprofesionalizma, neobjektivnosti, korupcije i nepotizma i jedan od glavnih razloga zašto ljudi gube vjeru u ovu državu, njene institucije, generalno pravosuđe i na kraju sve češće odlučuju nastaviti život van granica Bosne i Hercegovine.

Nećemo se detaljnije vraćati u nedavnu historiju i podsjećati na slučaj ubijene Nizame Hećimović iz Gradačca i mnoge druge žene koje su bile žrtve porodičnog nasilja svojih partnera i koje i danas prolaze strašne torture. Zastanimo na hrvatskom rukometašu koji živi u Hercegovini, koji na svojim policama iza tri srebrene i dvije bronzane medalje sa Olimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava.

Cijela BiH i region danima broji o Denisu Buntiću, nekadašnjem sportisti, a danas porodičnom nasilniku. On danas u ležernom izdanju – u papučama, šorcu i majici s rukama u džepovima šeta gradom, svrati i u policijsku stanicu i produži dalje. Možda ode i na kafu, pogleda rukometnu utakmicu s prijateljima i prepričava dešavanja proteklih dana.

Pravosudnim organima očito ne smeta što je taj isti Denis Buntić ilegalno držao zolje, automatske puške i municiju. Da li ga je iko pitao šta je namjeravao sa zoljama ili puškama za koje nije imao dozvolu? Na koga je planirao pucati ili podići u vazduh?Pravosudne organe očito nije mnogo ni pogodila činjenica da je brutalno pretukao suprugu, a prema njenim riječima malo je nedostajalo da je i usmrti. Da se to desilo, danas bi mnogi po ko zna koji put tražili krivce, pozivali struku i najavljivali strožije zakone.

Ne smeta pravosudnim organima da takav nasilnik šeta slobodno, pa možda i sjedne u kafić pored njihovog djeteta, kćerke, majke, sestre…Naprosto je nevjerovatna činjenica da Buntiću nije određen ni jednomjesečni pritvor, što je ustaljena praksa za mnoge kod kojih se pronađe vatreno oružje za koje nisu imali dozvolu, a da ne govorimo o većoj količini naoružanja što je slučaj kod ovog Ljubušaka.

U atmosferi kakva vlada danas, kada svaki dan čitamo o nasilju nad ženama i žrtvama porodičnog nasilja, skandalozno je da Buntiću nije određen pritvor ni zbog premlaćivanja majke svog djeteta.Zbog svega ovoga, iz straha za sopstveni život, Klara Buntić je objavila audiozapis iz noći kada je pretučena. Znajući postupanje sudova, njen snimak vjerovatno neće biti ni uzet u obzir jer se radi o neovlaštenom snimanju. Do nove Nizame…

Klix.ba