Mehmedović nakon odbijanja kandidature za predsjednika SDA: Neprikosnoveni Bakir je ovo i najavio

Nakon što je Izborna komisija SDA odbacila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika SDA, oglasio se i sam Mehmedović.Između ostalog, Mehmedović i dalje tvrdi kako je prikupio dovoljno potpisa za kandidaturu.”

I pored toga što sam prikupio dovoljan broj kandidatura za izbor predsjednika Stranke demokratske akcije Izborna komisija je saopćila da sam imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature, te da je određeni broj kandidatura odbačen zbog predlaganja većeg broja kandidata”, rekao je.Ističe kako je predlaganje većeg broja kandidata je mogućnost koja je predviđena Statutom i Pravilima izbornog postupka.

ODLUKA IZBORNE KOMISIJE

SDA odbacila kandidaturu Mehmedovića za predsjednika stranke, Izetbegović jedini kandidat”Naime Statut SDA propisuje da se izbori za sve organe i funkcionere SDA provode tajnim glasanjem između više kandidata. Međutim, SDA je neposredno prije procesa kandidiranja donijela Uputstvo kojim je propisala da se za predsjednika Stranke može kandidovati samo jedan kandidat kako bi onemogućila bilo kakvu konkurenciju postojećem predsjedniku SDA”, naglasio je.

Objasnio je i šta prema njegovom mišljenju znači ovakav potez Izborne komisije.”Moje sprečavanje kandidovanja za poziciju predsjednika SDA pokazuje nedostatak hrabrosti predsjednika SDA, njegov nedemokratski i autokratski način upravljanja političkom partijom i nedostatak hrabrosti rukovodstva SDA da dozvole pluralizam i mogućnost kandidovanja većeg broja kandidata za poziciju predsjednika SDA. S obzirom da su moja prava kao člana SDA i kandidata povrijeđena podnijeću žalbu Apelacionoj komisiji SDA i zatražiti zaštitu svojih prava u sudskom postupku”, poručio je Mehmedović.

Na kraju, Mehmedović je rekao kako je aktuelni predsjednik stranke najavio ovakav razvoj događaja.”Na sve ovo najbolje da ništa ne komentarišem jer je ovo sve najavio upravo neprikosnoveni Bakir prije 7 dana, što pokazuje da on zna šta će se desiti u budućnosti, a to je znak stanja u SDA. Kongres ostaje i vidjet ćemo možda ne bude izabran jedini kandidat.

Ovo što se dešava u SDA je znak da je Bakir konačno naslijedio stranku koju je oteo od članstva. Da li je to dobro za SDA a pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, vidjet ćemo”, zaključio je Mehmedović.

klix.ba