U Istočnom Sarajevu posljednje pripreme za obilježavanje neustavnog “Dana RS-a”

U Istočnom Sarajevu su u toku posljednje pripreme za obilježavanje neustavnog “Dana RS-a”, čiji je jedan dio, tzv. “svečani defile”, predsjednik manjeg bh. entiteta ove godine odlučio preseliti iz Banje Luke na ulice Lukavice.

Kako nam javlja naš reporter sa mjesta događaja, veliki broj cesta u potpunosti je blokiran za saobraćaj, policija kontroliše kretanje i po potrebi legitimiše građane.

Na ulicama u Istočnom Sarajevu primjetan je ogroman broj policajaca i pripadnika specijalnih jedinica MUP-a RS-a, naoružanih dugim cijevima. Također, na ulicama je prisutan i veliki broj policijskih vozila, kao i vozila za specijalnu namjenu.

Načelnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata Borislav Šarić rekao je da će u defileu u Istočnom Sarajevu učestvovati 2.500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a bit će razvijena zastava RS-a dugačka 500 metara.”

U svečanom defileu učestvovat će i 37 ešalona. Organizovanje svih aktivnosti veliki je zadatak i bezbjednosni izazov za MUP RS-a”, rekao je Šarić.Iz MUP-a RS-a saopćeno je da je zabrana na snazi danas od 12 do 17 sati i sutra od 7 do 20 sati na svim putevima i ulicama na područjima općina Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Od ove zabrane izuzet je dio magistralnog puta dionica Dobrinja jedan – Krupačke stijene i dionica regionalnog puta Vraca-Dobrinja četiri (ulice Vojvode Radomira Putnika i Ive Andrića).

Podsjetimo da je Ustavni sud BiH odlučio da je 9. januar kao dan RS-a neustavan. Na 9. januar se danas u većem dijelu Bosne i Hercegovine gleda kao na početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom u našoj državi.

Obilježavanje neustavnog Dana RS-a već je isprovociralo reakciju određenih udruženja iz Sarajeva koja su namjeravala 9. januara formirati barikade, od čega su odustali.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo pozvali su građane da se suzdrže od bilo kakve reakcije, a udruženja da ne doprinose atmosferi straha.Povodom najave obilježavanja 9. januara, reagirao je i visoki predstavnik u BiH Christan Schmidt koji je istakao kako je Ustavni sud već presudio da je obilježavanje dana manjeg bh. entiteta neustavno te da je ta odluka konačna i obavezujuća.

Naglasio je i da se svi javni organi i zvaničnici moraju pridržavati ustavnog poretka BiH te da obilježavanje neustavnog Dana RS-a “ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti”.

klix.ba