Bogatstvo različitosti u Tuzli: Pripadnici svih konfesija uz kolače, vino i muziku proslavili Božić

Bogatstvo i ljepota različitosti danas je još jednom pokazana u Tuzli, gdje je na Trgu slobode upriličena tradicionalna proslava pravoslavnog Božića.

Pripadnici svih konfesija na jednom mjestu su proslavili veliki blagdan, a imali su priliku uživati u kolačima, kuhanom vinu i kulturno-zabavnom programu.

Naime, Udruženje mladih Obnova u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a uz podršku Turističke zajednice Tuzle danas su na Trgu slobode upriličili obilježavanje hrišćanskog blagdana Božića.Uz kuhano vino i kolače brojni Tuzlaci svih konfesija danas su proslavili najradosniji blagdan, a druženje su dodatno upotpunile i narodne igre u izvedbi članova KUD-a Bosna.”

Tradicionalno, svake godine obilježavamo pravoslavni Božić, a tom prilikom građanima koji ne proslavljaju ovaj blagdan organiziramo podjelu kolača, vina i određenih zakuski koje su karakteristične.

Na ovakav način želimo da svi osjete radost našeg blagdana”, kazala nam je Pelka Jovičić, članica Udruženja mladih Obnova.

Ovo udruženje realizira projekte koji su usmjereni na očuvanje pravoslavne tradicije, a koja je bitna za lokalnu zajednicu i rad s mladima.Podršku u današnjem događaju mladi su dobili i od Turističke zajednice Tuzle, a u okviru manifestacije Zima u Tuzli.

Našu prekrasnu manifestaciju provodimo i u znaku pravoslavnog Božića, a binu i prostor Trga slobode smo ustupili našim dragim prijateljima i kolegama iz Udruženja Obnova i Srpske pravoslavne crkve.

Nama je drago da smo manifestaciju učinili otvorenom za sve, a ranije smo imali obilježavanje katoličkog Božića, ali i dane posvećene mališanima, uz Javni doček Nove godine”, kazala nam je voditeljica Turističke zajednice Tuzle Amra Jaganjac.

Zima u Tuzli će zvanično biti završena sutra, a u proteklih 31 dan manifestaciju koju su pratili bogati programski sadržaji, preliminarno je posjetilo više od 60 hiljada osoba.

klix.ba