More
  spot_img

  U Čeliću 30 porodica bez krova nad glavom, za sanaciju štete potrebna dva općinska budžeta


  Razorne poplave nanijele su veliku štetu na području općine Čelić, a posebno je ugrožen privredni sektor. Preliminarno će za sanaciju štete trebati sedam miliona KM, što je znatno više od iznosa godišnjeg budžeta općine. Zbog toga se lokalna vlast nada podršci sa viših nivoa.

  Nabujale vode povukle su se u svoja korita, ostavivši pustoš na području Čelića, malene općine u sjeveroistočnom dijelu naše zemlje, koju su proteklog petka zahvatile razorne poplave.

  Više od 400 objekata našlo se pod vodom, a osim stambenih i privrednih jedinica, uništena su i poljoprivredna zemljišta, posebno zasadi jagoda po kojima je ova općina i prepoznatljiva.

  Nadležne službe danonoćno rade na rješavanju svih problema, međutim, i pored svih napora okvirno 30 porodica se još uvijek ne može vratiti u svoje kuće.

  “Radna mehanizacija je na terenu i vjerujemo da ćemo posao završiti tokom utorka. Vodovodne mreže su bile prekinute u mnogim mjesnim zajednicama, zbog čega je bilo obustavljeno vodosnabdijevanje. Radnici trenutno rade na rješavanju ovog problema, ostala nam je uspostava vodosnabdijevanja u još dvije mjesne zajednice, međutim, voda i dalje neće biti za piće”, kaže za Klix.ba načelnik Čelića Admir Hrustanović.

  Admir Hrustanović (Foto: A. K./Klix.ba)
  Admir Hrustanović (Foto: A. K./Klix.ba)

  Radnici uz pomoć mehanizacije pokušavaju prići svakoj kući, štali i poljoprivrednom zemljištu kako bi ostaci vode bili iscrpani, a paralelno s tehničkim radovima od jučer su na terenu i tri komisije koje vrše procjenu štete.

  “Mi smo danas do 14:30 sati imali više od 400 prijava štete u stambenim objektima, ali i na poljoprivrednim zemljištima. Cijela BiH naslonjena je na čelićke jagode, koje su posebno ugrožene od ovih poplava. Također, prijavljene su štete i na četiri velika privredna subjekta koji su pojedinačno zapošljavali po više od 100 osoba, uz još okvirno desetak manjih firmi”, navodi Hrustanović.

  U Čeliću 30 porodica bez krova nad glavom, za sanaciju štete potrebna dva općinska budžeta
  U Čeliću 30 porodica bez krova nad glavom, za sanaciju štete potrebna dva općinska budžeta

  Prema dosad sačinjenim preliminarnim procjenama, šteta nastala na poljoprivrednim zemljištima i stambenim objektima iznosi okvirno četiri i po miliona maraka. Međutim, taj iznos će biti znatno veći, nakon što procjena štete bude završena i u privrednim subjektima.

  “Šteta na repromaterijalu, infrastrukturi i pratećim mašinama mogla bi iznositi više od tri miliona maraka. Shodno tome, cjelokupne procjene neće biti ispod sedam miliona KM. Naš ovogodišnji budžet je 3,2 miliona KM, s tim da smo za mjesec juli pripremali rebalans te bismo prema našim procjenama na kraju imali na raspolaganju iznosi od četiri miliona maraka. Mi kada bismo sav taj budžet utrošili u sanaciju, nama ne bi bilo dovoljno”, nastavlja Hrustanović.

  Za rješavanje novonastalih problema, prema riječima prvog čovjeka Čelića, trebat će finansijska pomoć sa viših nivoa vlasti.

  “Određene kolege načelnici i gradonačelnici su nam ponudile svoju pomoć, također obećanja za pomoć imamo i od kantonalnog te federalnog premijera. Postoje dobre pretpostavke i obećanja za finansijsku pomoć, a mi smo već krenuli s izradom projekata za hitne intervencije. Ubijeđen sam da neće izostati pomoć sa svih nivoa vlasti”, naglašava Hrustanović.

  Čelićka zemlja je još uvijek natopljena vodom zbog čega postoji bojazan i od pokretanja novih klizišta, a koja bi mogla stvoriti dodatnu štetu u ovoj općini.

  KLIX  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci