More
  spot_img

  Kako je Čović protraćio dva mjeseca: Bojkotovao sastanak koji je lično izlobirao uz pomoć Zagreba

  Kada je premijer Hrvatske Andrej Plenković u martu najavio da će u Briselu biti održani dodatni pregovori o izbornoj reformi, kao rezultat diplomatske podrške Draganu Čoviću, niko nije očekivao da će predsjednik HDZ-a BiH odbiti sudjelovati jer pregovori nisu bili organizovani u formatu kojem se nadao.

  Riječ je o sastanku koji je Čović dva mjeseca priželjkivao i indirektno izlobirao, dok je u istom periodu radio sve da zajedno sa predsjednikom SNSD-a stvori situaciju kojom će pritisnuti međunarodnu zajednicu, uključujući EU, da izbornu reformu stavi kao prioritet svog djelovanja, a ne očuvanje državnih institucija.

  S tim u vezi direktno je blokirao finansiranje Centralne izborne komisije i provođenje izbora, što je izazvalo reakciju OHR-a i korištenje Bonskih ovlasti.

  Posljednjim potezima u tolikoj mjeri se zapleo u svom političkom djelovanju da je od neupitnog faktora koji diktira tempo pregovora i u najvećoj mjeri utječe na njihov format uz pomoć dijela međunarodne zajednice, došao u situaciju da jedini od političara bojkotuje iste i “skriva” se po hotelskim sobama.

  Još od marta su predstavnici HDZ-a BiH, a nakon propasti posljednje runde pregovora u prostorijama EU delegacije u Sarajevu, pokušavali prebaciti pregovore u Brisel, a što su na operativnom nivou trebali završiti zvaničnici Republike Hrvatske, koristeći se vezama u središtu Evropske unije.

  Vijeće Evropske unije je 25. marta usvojilo dokument Strateški kompas u kojem se u jednom dijelu spominje i Bosna i Hercegovina. Tokom diskusije Plenković je od kolega u Vijeću EU zatražio da se u Briselu organizuje nastavak razgovora o izbornoj reformi. Početkom aprila je Borjana Krišto kazala da se nada će doći do nastavka pregovora u Briselu, jer nema važnijeg pitanja od promjene Izbornog zakona.

  Dolazak predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela u Sarajevo 21. maja trebao je pokrenuti potpuni zastoj s mrtve tačke. Samo dan prije dolaska visokog EU zvaničnika, Čović se zahvaljivao Plenkoviću na takvoj inicijativi.

  Rezultat sastanka u Briselu

  Međutim, entuzijazam hrvatskih zvaničnika nije korespondirao sa raspoloženjem u Sarajevu, te je jedino što je u tom smislu Michel postigao jeste da se stranke u Briselu obavežu na nastavak reformi, ali tek nakon izbora, zajedno s brojnim drugim reformama.

  Kako je Čović protraćio dva mjeseca: Bojkotovao sastanak koji je lično izlobirao uz pomoć Zagreba
  Kako je Čović protraćio dva mjeseca: Bojkotovao sastanak koji je lično izlobirao uz pomoć Zagreba

  Uprkos svemu Čović nije gubio nadu i pokušao je takav okvir izmijeniti i još jednom otvoriti pitanje raspodjele delegata u Dom naroda Federacije BiH.

  “Mi smo insistirali na tome da riješimo pitanje onih definicija popune Doma naroda koje je Ustavni sud stavio van snage i to će se svakako morati riješiti. Ne može se ići u izborni proces da ne znamo kako ćemo implementirati izborne rezultate. Sastanci će biti usmjereni ka tome kako stabilizirati odnose u BiH i olakšati ovu političku situaciju”, rekao je Čović nakon sastanka s Michelom.

  Samo par dana prije odlaska, znajući da format razgovora neće biti Čović-Izetbegović, već da će biti pozvani svi predstavnici parlamentarnih stranaka, uključujući predsjednika DF-a i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Čović je najavio bojkot.

  “Ne pada mi na pamet sjediti u istoj prostoriji sa dva bošnjačka člana Predsjedništva”, rekao je tom prilikom Čović, tražeći alibi da izbjegne legitimirati Komšića svojim prisustvom.

  Jučer je ispunio najavljeno tako što se nije pojavio na sastanku rekavši kasnije da je format bio obeshrabrujući i da je nemoguće postići fer dogovor sa onima koji promovišu kršenje Dejtonskog sporazuma.

  “Nema smisla prisustvovati sastancima koji će legitimisati i promovisati dva bošnjačka člana Predsjedništva i sve one koji ne dijele osnovne ustavne principe. Hvala mnogo Charlesu Michelu i Andreju Plenkoviću za njihov trud”, kazao je Čović.

  Čak je i Milorad Dodik u svojoj destruktivnosti, posljednjih dana završno sa Briselskim izletom, izgledao kooperativniji, nego predsjednik HDZ-a.

  Ipak, vrhunac posljednjih dešavanja jeste današnji zahtjev Dragana Čovića da se naknadno izvrše intervencije u dokument prihvaćen u Briselu, pa se čini ne samo da je doživio ozbiljan politički udarac, već na momente izgleda potpuno neozbiljno, što mu se ranije nije dešavalo. Sve u svemu, čini se da se predsjednik HDZ-a ne snalazi u situacijama gdje pravila igre nisu unaprijed detaljno postavljena.

  KLIX

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci