U Banjoj Luci održana svečana akademija povodom Dana državnosti BiH

Entitetske vlasti RS ne obilježavaju 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ali je u Banjoj Luci, ipak, održana Svečana akademija ovim povodom.

Organizator je drugu godinu zaredom SDP.Poruke mira, suživota, prijateljstva, jedinstva i borbe za bolju budućnost naše djece poslane su večeras iz Banje Luke sa svečane akademije povodom obilježavanja Dana državnosti BiH i 79. godišnjice ZAVNOBiH-a.

U dvorani banjalučkog Velesajma osim govornika na svečanoj akademiji čiji je organizator, kao i prošle godine, SDP, prisutne su i zvanice koje na BiH gledaju kao na svoju domovinu i koji je jedino ispravnim stavovima mogu učiniti boljom zemljom za sve nas, ali i za generacije koje dolaze.

S tim u vezi, svakako treba znati pokazati zajedništvo na civiliziran način, ispravnim pristupom i pružanjem ruke prijateljstva, poručeno je, između ostalog, večeras iz Banje Luke.Ovo je bosanskohercegovački praznik- Ovo je RS i tu nema nikakve dileme.

RS je dio Bosne i Hercegovine, ovo je praznik bosanskohercegovački i nema nikakvog razloga da ga ne obilježavamo. Ja sam siguran da u nekom narednom periodu, kad budemo radili, kad se budemo dogovarali, kad budemo shvatili da nismo jedni protiv drugih, da ako smo zajedno da jačamo i RS i FBiH i Brčko distrikt – time jačamo BiH – istakao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže kako nema nikakve logike da RS ne obilježava 25. novembar: “Ne mogu da shvatim logiku ljudi koji to odbijaju da slave. To mi ne ide u glavu izuzev ako logika nije – sve što ima obilježje BiH, odbaci. A živiš u BiH”.”

Pokazati da ima države na cijelom teritoriju”- Ovo je drugi put da zvanično mi koji živimo na prostoru entiteta RS sebe doživljavamo kao Bosancima i Hercegovcima koji vole ovu zemlju. Želimo na jedan ovakav svečan način pokazati da države ima na cijelom njenom teritoriju – naveo je potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

BiH aktivisti, govornici i prisutni večeras vide kao zemlju u kojoj će vrijednost kvaliteta suživota svih naroda biti na prvom mjestu, a svaka druga po strani.

A sa te druge strane predsjednik RS-a Milorad Dodik danas se oglasio i statusom na društvenim mrežama u kojem posjetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Banjoj Luci, a povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, naziva posjetom inostranstvu i tu posjetu Dodik smatra provokacijom.

avaz.ba