Dječak ostao bez slezene zbog izazova sa TikTok-a: Sadržaj je zabranjen, jer je vrlo opasan

Slučaj vršnjačkog nasilja u Subotici završio se teškim povredama po učenika osmog razreda koji se i dalje oporavlja u bolnici gdje mu je izvađena slezena, a dječaci koji su ga povrijedili pravdali su se da je to samo bila igra sa TikToka.

Sudeći po opisu samog događaja, posrijedi može biti opasni izazov “razbijač lobanje”, koji je čak zabranjen na ovoj mreži.Iako video-zapis nemilog događaja iz osnovne škole nije dostupan, prema opisu onih koji su ga gledali napad podsjeća “Skull breaker challenge”, odnosno, u prijevodu “razbijač lobanje”.

U njemu dvoje stoje iza leđa trećeg, koji skače u vis, a oni mu u trenutku kad treba da se dočeka na noge, “čiste” ga – udarcem nogama izmaknu njegove, tako da pada svom težinom.”Koškanje, guranje i udaranje”Otac povrijeđenog dječaka opisao je da se na snimku “vidi koškanje, guranje i udaranje dok je dijete okrenuto leđima, a kada nastavi da hoda prema učionici, iz grupe se izdvaja dječak, prilazi mu s leđa i bukvalno ga čisti, “kao u karateu”.

Dijete gubi tlo pod nogama, pada i prilikom pada na ruku gnječi rebra i istovremeno dolazi po povrede slezine.Da li su dječaci koji su povrijedili vršnjaka naišli na društvenim mrežama na pomenuti izazov koji se i dalje može naći pod drugim nazivom, neki drugi ili je u pitanju spoj sadržaja koji prate, uključujući i kompjuterske igrice, nije potvrđeno, ali su ne bi bio prvi put da internet ovako negativno utiče na maloljetnike.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje su povodom ovog slučaja istakli da je neophodno “češće ukazivati na moguće uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja – kako djeci, tako i roditeljima, i da je veoma važno što više upoznati i roditelje sa sadržajima koji se karakterišu kao digitalno nasilje, kojima su mnoga djeca izložena na društvenim mrežama, a koja su vrlo često uzrok nemilih događaja”.

Mnogi ozbiljno povrijeđeni u SADPrvobitni snimci izazova “razbijač lobanje” na TikToku su uklonjeni, ali postoje video upozorenja u kojima su objašnjenji rizici i pozivaju se ljudi da ne učestvuju u tome jer zbog njega bilo mnogo ozbiljno povrijeđenih tinejdžera u Velikoj Britaniji i SAD.

Prema pisanju BBC-a “američki tužioci optužili su dvojicu mladića za teški napad iz šale i upozorili su roditelje da zaustave djecu da učestvuju u tome”. TikTok je upozorio da ne dozvoljava sadržaj koji podstiče opasne izazove i korisnici su pozvani da prijave snimke.

Pojedini roditelji, čija djeca su učestvovala u izazovu objavljivali su i apele.- Sjedim sa kćerkom, hitan je slučaj, ima tešku povredu kičme – objavila je majka iz Velike Britanije, a ispod je bila objavljena fotografija djevojčice sa protezom na vratu.U Nju Džerziju, tužilaštvo okruga Kamden, pisao je BBC, saopćilo je da je dvoje djece optuženo za teški napad trećeg stepena i ugrožavanje žrtve, koja ima povrede trećeg stepena nakon incidenta koji je uključivao šalu.

Tužiteljica je pozvala roditelje da razgovaraju sa djecom o potencijalnim posljedicama učešća u izazovima društvenih medija.Krivične prijave za dječake iz SuboticeU slučaju vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u Subotici, zbog težine povreda koje su nanijete i djela koje je učinjeno reagovali su i policija i tužilaštvo.

Navode da je VJT naložilo da se protiv maloljetnika koji je navršio 14 godina podnese krivična prijava ovom tužilaštvu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda.- VJT je i naložilo da se podnese krivična prijava u odnosu na drugog maloljetnika koji je navršio 14 godina zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje u zajednici sa krivično neodgovornim djetetom, a u odnosu na kojeg će shodno članu 47. Zakona o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivično-pravnoj zaštiti maloljetnih lica biti obaviješten Centar za socijalni rad, da u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja preduzme mjere prema krivično neodgovornom djetetu  – naveo je Miroslav Krklić, viši javni tužilac.

– Za dječaka koji nije navršio još 14 godina prijave se odbacuje jer je on krivično neodgovoran. Protiv druge dvojice ide prijava i VJT obično pokreće zahtjev za pokretanje pripremnog postupka protiv dvojice maloljetnika, jednog za tešku tjelesnu povredu, a drugog za nasilničko ponašanje – objasnio je maloljetnički postupak.

avaz.ba