Tužilaštvo KS: Hadžibajrić primio mito od 150.000 KM, koristili Sky

U sklopu akcije kodnog naziva “Start”, pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića i Almu Destanović.

Tužilaštvo ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.- Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky, kako bi prikrili tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela. Terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka – saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi s područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.U toku je ispitivanje osumnjičenih u prostorijama MUP-a KS.

klix.ba