fbpx
More

  Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

  1. Objavljen tender za prodaju hotela Igman
   Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo objavila je ove sedmice Javni poziv za prodaju Hotela “Igman” s pripadajućim zemljištem metodom javnog prikupljanja ponuda. Javni poziv dostupan je na web stranicama agencije kao i na stranici Ministarstva privrede.

  Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo je početkom mjeseca odobrila prodaju hotela Igman po početnoj cijeni od 9,2 miliona KM.

  1. Lufthansa će udvostručiti letove za Sarajevo
   Lufthansa planira uvesti drugi dnevni let između Frankfurta i Sarajeva naredne ljetne sezone, pojačavši tako svoju dnevnu liniju između dva grada koja je pokrenuta početkom maja.

  Drugi dnevni let, koji će startati 27. marta 2022., bit će iz Frankfurta u večernjim satima, a avioni će se u Frankfurt vraćati ujutro sljedećeg dana nakon što prenoće u u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

  1. “Gasprom” spreman da ulaže u RS i da gradi gasovod
   Premijer Republike Srpske Radovan Višković je rekao da je poruka predstavnika ruskog “Gasproma” da ostaju pri stavu da su spremni da ulažu u Republiku Srpsku i da grade gasovod.

  Višković je naveo da je delegacija Vlade RS tokom posjete Sant Peterburgu imala razgovore i u drugoj kompaniji u vezi sa izgradnjom gasne elektrane u Zvorniku dva puta po 32 megavata.

  1. Sarajevo: Nagrađene najuspješnije bh. kompanije
   Pod svjetlima reflektora zasjale su najveće zvijezde bosanskohercegovačke ekonomije, na 34. svečanoj dodjeli priznanja „100 najvećih u BiH“, u predivnom ambijentu sarajevskog hotela Hills.

  Organizator ove tradicionalne manifestacije su Poslovne novine i analitički partner LRC, a suorganizator je bila Vanjskotrgovinska komora BiH, dok je i ovaj put ekskluzivni partner bila uspješna kompanija Euroexpress d.o.o. Banjaluka.

  1. Novac zarađen vani uložio u fabriku sokova
   U naselju Husimovci, nadomak Sanskog Mosta, otvorena je fabrika za proizvodnju gaziranih sokova “Emina”, a investitor je Sead Karajković, koji je kapital zarađen u inostranstvu uložio u pokretanje ovog projekta.

  Prema riječima Elvedine Seferović, šefice proizvodnje u ovoj fabrici, trenutno se proizvodi pet vrsta gaziranih sokova, a u planu je da se u budućnosti asortiman proširi izgradnjom punionice prirodne i mineralne vode.

  1. Sezona u Neumu oborila rekorde
   Neum, jedini bosanskohercegovački grad na jadranskoj obali, ovih dana zbraja impresivne rezultate još jedne uspješne ljetne turističke sezone tokom koje je pokazao kako je iznimno atraktivna lokacija za domaće, ali i turiste iz zemalja regije, pa čak i neke s područja zapadne Evrope.

  Iako se na konkretne brojke i dalje čeka, već sada jasno je kako su se rezultatima približili rekordnoj 2019. godini, a prvi podaci s terena pokazuju kako je na vrhuncu sezone, odnosno na prijelazu iz jula u avgust, u Neumu boravilo do 15 hiljada turista.

  1. U Brčkom otvorena firma za proizvodnju medicinske opreme
   Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić je u krugu bivše fabrike “Tesla” u Brčkom obišao novootvorenu firmu “BTS“ koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme.

  Gradonačelnik je kazao da je otvaranje “BTS” firme iz Aranđelovca iz Republike Srbije u Brčkom pokazatelj da je Distrikt pogodna destinacija za ulaganje.

  1. Firma iz Zagreba želi preduzeti jednog od vodećih trgovaca auto-dijelovima u BiH
   Firma “C.I.A.K. Auto” iz Zagreba namjerava preuzeti “Automilovanović” iz Banjaluke, jednog od vodećih trgovaca auto-dijelova u BiH.

  Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je zaprimilo Prijavu koncentracije privrednog subjekta “C.I.A.K. Auto” d.o.o. Zagreb, koja se tiče sticanja kontrole nad privrednim subjektom “Automilovanović” d.o.o. Banja Luka.

  1. Stanić Beverages kupio jednu od najstarijih kompanija u Hrvatskoj
   Stanić Beverages, kompanija u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe, kupoprodajni ugovor o kupovini Maraske, objavili su u četvrtak iz tih kompanija ne navodeći vrijednost transakcije. Stanić Beverages postat će novi vlasnik 98,25 posto dionica Maraske.

  Inače, Stanić Beverages je proizvođač sokova u Hrvatskoj te vlasnik dviju tvornica u Hrvatskoj i BiH, zajedničkog kapaciteta od 150 miliona litara godišnje. Stanići su iz Kreševa.

  1. Privrednik iz Ljubuškog najavio ulaganje od 15 miliona eura u Posavskom kantonu
   Premijer Posavskog kantona Đuro Topić razgovarao je u Orašju s Vlatkom Barbarićem, direktorom i vlasnikom kompanije Union Foods Ljubuški.

  Barbarić je na sastanku predstavio poslovna postignuća svoje kompanije kao i plan izgradnje pogona za proizvodnju tortilja na području Posavskog kantona.

  Kako je saopćeno iz Vlade nakon sastanka, vrijednost ove investicije iznosi do 15 miliona eura.

  biznis.info

  Istaknuto

  Tešanj Connected – brže i lakše do posla sa nama

  Uz najnoviju platformu do lakšeg i bržeg zapošljavanja, Tešanj Connected! Šta je Tešanj Connected?

  Najnovije vijesti

  NEVJEROVATNO: Koliko Bosanaca i Hercegovaca živi u Austriji?

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Austrijski list Kronen Zeitung objavio je statističke podatke koji...

  NEVJEROVATNO: Koliko Bosanaca i Hercegovaca živi u Austriji?

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Austrijski list Kronen Zeitung objavioo je statističke podatke koji...

  Rođena bez vida, ali nikada nije odustala od svojih snova: Dženana i Kenan Isaković postali roditelji dječaka Alija

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Priča Dženane Isaković jedna je od najinspirativnijih priča koju...

  Dodik: Sin mi nije zaposlen, kćerka hrani četvero djece, posluje u minusu

  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({}); Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je rekao...

  Slične vijesti