More
  spot_img

  Tokom pandemije izgubili glavne kupce, ali započeli rad na svom prvom “Made in BiH” proizvodu

  Bihaćka kompanija za zavarivanje metala C.J. tokom pandemije izgubila je svoje glavne kupce iz sektora autoindustrije. No jedan mail otvorio je za bihaćke poduzetnike nova vrata a uz pomoć EBRD i konsultantske kuće Targer Engineering and Consulting sada imaju nov proizvod, jedinstven na bh. tržištu.

  Priča o prvom bh. bolničkom krevetu počela je kada je Denis Čavkić kasno jedne večeri stigao kući iz svoje metaloprerađivačke kompanije C.J. Pregledao je još jednom svoju elektronsku poštu i u njoj našao poruku od Kinderlachena – nevladine organizacije sa sjedištem u Njemačkoj koja pomaže djeci u nevolji.

  Nakon što je na televiziji vidjela Denisovu kompaniju, jedna bosanska porodica kontaktirala je ovu nevladinu organizaciju i pitala da li C.J. može prilagoditi bolnički krevet za njihovog sina koji je zbog teške bolesti bio prikovan za krevet. Denisu je ovaj e-mail bio tužan podsjetnik na otrežnjujuću stvarnost da moderni, funkcionalni bolnički kreveti nisu toliko dostupni na tržištu u Bosni i Hercegovini (BiH) kao drugdje, piše EBRD u članku objavljenom na svojoj web stranici.

  Denis je bio spreman pomoći, sjećajući se da je i on pretrpio ozljedu koja ga je skoro ostavila paralizovanim.

  Skromni počeci

  Prije izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji ranih 1990-ih, Denis je napustio rodni grad kako bi se pridružio svojoj braći i sestrama u Austriji. Tamo je naučio zanat za zavarivanje i počeo pomagati svom bratu Fadilu da oživi očev posao prerade drveta koji je zatvorio radnju 80-ih.

  Iako je na poslu pretrpio strašnu ozljedu noge i izdržao bezbroj operacija, uložio je svu svoju energiju u njihov zajednički projekat.

  Braća su radila tokom sedmice, a vikende su koristili za putovanje do svoje male pilane u Bihaću, gdje su obučavali svoje zaposlenike i prenosili znanje i iskustvo stečeno u Austriji.

  Težak početak

  “Odrasli smo siromašni”, kaže Denis. „Početak je bio najteži. Ali sav novac koji smo zaradili stalnim poslovima reinvestiran je u radionicu i nekoliko mašina koje smo mogli kupiti za proizvodnju i sastavljanje metalnih komponenata. ”

  Onda su 2004. Denis i Fadil napustili preradu drveta i preusmjerili svoje poslovne aktivnosti u potpunosti na obradu metala i izgradnju.

  Čak i usred ekonomske krize 2009. godine, C.J. je poslovao izuzetno dobro, zapošljavajući više radnika, povećavajući proizvodnju i prijavljujući dobre rezultate.

  Korak po korak, njihov je posao prerastao u vodeću bihaćku kompaniju za zavarivanje, a sada montiraju turbine i proizvode dijelove za dizalice i kotlove, prodajući širokom spektru poznatih građevinskih kompanija širom Evropske unije.

  Otkrivanje prozora mogućnosti

  Na vrhuncu pandemije koronavirusa, C.J. je izgubio automobilsku industriju kao jedan od najvećih kupaca, a njihova prodaja i dobit su zbog toga naglo opali.

  Ali kako kaže stara poslovica, “kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore”, i Denis i Fadil brzo su utvrdili prazninu na lokalnom tržištu novih bolničkih kreveta.

  „Shvatili smo da već imamo sposobnost proizvesti 80 posto tog kreveta, ali nedostajalo nam je iskustva i znanja za lansiranje vlastitog proizvoda. Na konkurentnom tržištu morali smo uzeti u obzir mnoge faktore poput istraživanja i razvoja. Tada smo se za pomoć obratili EBRD-u”, kaže Denis.

  Uz podršku EU Fonda za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF) Evropske unije, EBRD je kompaniju povezao sa Targer Engineering and Consulting, vodećom konsultantskom firmom u Bosni i Hercegovini, kako bi pomogao u izradi plana dizajna i proizvodnje za njihov prvi prototip ‘Made in BiH’.

  Ispravna odluka

  “Ako se osvrnem unazad i zapitam se jesam li donio ispravnu odluku za naš posao – čak i da nije uspio – mislim da jesam”, dodaje Denis.

  “Mogućnost plasiranja našeg prvog originalnog proizvoda probudila je takav entuzijazam i pozitivnost u našem timu da je posao gotovo sam krenuo.”

  Kompanija je donirala prototipove bolnicama i zdravstvenim ustanovama, a sada razgovara o uvođenju njihovih mobilnih, ergonomskih kreveta sa nekoliko fondacija u zemlji.

  B. Šutvić

  biznisinfo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci