More
  spot_img

  Tim snova: Hoće li djeca turskih imigranata spasiti svijet

  Globalna trka u pronalaženju vakcine za Covid-19 doživjela je veliki napredak jučer kada su farmaceutske kompanije Pfizer i BioNTech ustvrdile da je njihova eksperimentalna vakcina efikasna 90 posto.

  Liječnici Ugur Sahin i Oezlem Tuereci koje je povezala ljubav prema medicinskim istraživanjima, bračni su par koji stoji iza vakcine protiv Covida-19 koja bi mogla promijeniti svijet.

  Sahin, 55-godišnji liječnik koji je krenuvši od skromnih korijena uspio izgraditi kompanije vrijedne dvije milijarde dolara ali i dalje na posao dolazi biciklom, izvršni je direktor njemačke biotehnološke kompanije. Njegova supruga Oezlem Tuereci (53) je član uprave BioNTecha a zajedno su proglašeni “timom snova” koji stoji iza svjetskih nada u Covid vakcinu.

  Prof Sahin i dr. Türeci osnovali su BioNTech u gradu Mainz na zapadu Njemačke 2008. godine.

  Ostao skroman

  Oboje su djeca turskih imigranata. Ugur Sahin imao je četiri godine kada se sa majkom preselio u Njemačku kako bi se pridružio ocu koji je radio u Fordovoj tvornici u Kelnu.

  Studirao je medicinu na Univerzitetu u Kelnu i kaže da je često boravio u laboratoriju kasno navečer, prije nego bi se biciklom vratio kući. Danas, kada je sa 18% udjela u BioNTechu jedan od 10 najbogatijih Nijemaca, još uvijek na posao dolazi biciklom.

  “Nikada se nije promijenio i ostao je nevjerovatno skroman i simpatičan”, rekao je Matthias Kromayer iz kompanije za rizični kapital MIG AG, koji je od samog početka investirao u BioNTech.

  Njegova supruga i partnerica doktorica Özlem Türeci odrasla je pod uticajem oca koji je bio liječnik i koji je imao praksu kod kuće.

  “Nisam mogla zamisliti nijednu drugu profesiju čak ni dok sam bila mlada djevojka”, govorila je.

  Biotehnološki poduzetnici

  Vjenčali su se 2002. godine dok je prof. Sahin radio u Univerzitetskom medicinskom centru u Mainzu. Čak i na dan njihovog vjenčanja, Sahin proveo je neko vrijeme u laboratoriju, a i danas nastavlja predavati na univerzitetu.

  Postali su biotehnološki preduzetnici 2001. godine, lansirajući Ganymed Pharmaceuticals, kompaniju za razvoj lijekova za imunoterapiju protiv raka. Prodali su je 2016. godine za 422 miliona eura.

  Prije pandemije, BioNTech je istraživao individualizirane tretmane raka zasnovane na imunološkom sistemu, ali do sada nijedan od njihovih lijekova nije dostigao fazu odobrenja.

  U januaru, nakon što je pročitao o koronavirusu u časopisu The Lancet, profesor Sahin brzo je shvatio koliko se ovaj virus brzo širi, a nakon proučavanja podataka posvetio je više od 400 članova svog tima razvoju vakcine.

  “Vrijednost mog uloga me ne zanima”, rekao je za njemački ekonomski portal Wirtschaftswoche. “Željeli smo stvoriti firmu sličnu biotehnološkim gigantima poput Amgena ili Genentecha. Želimo stvoriti dugoročnu vrijednost. To me zanima.”

  Vrijednost kompanije skočila

  Sada je tržišna vrijednost njihove kompanije listirane na Nasdaqu porasla na 21 milijardu dolara, sa 4,6 milijardi dolara prije godinu dana.

  BioNTech zapošljava više od 1.300 ljudi iz preko 60 zemalja, od kojih je više od polovine žena.

  D. Hadžić

  biznisinfo

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci