More
  spot_img

  Tešanj će zahvaljujući Koridoru 5C biti bliže Evropi

  Osiguranjem novca Evropske investicijske banke (EIB) nastavit će se gradnja Koridora 5C kroz Zeničko-dobojski kanton na dionici Popirkuše – Medakovo, čime bi Tešanj kao poslovni centar bio povezan s autoputem kroz našu državu.

  Koliko je značajan autoput kroz Bosnu i Hercegovinu kao poveznica bh. gradova međusobno te sa državama Evrope najviše će zasigurno osjetiti privrednici u Tešnju koji bi u narednim godinama gradnjom dionice Poprikuše – Medakovo dobili lakši način transporta robe do zemalja svijeta s obzirom na to da će trasa Koridora 5C uveliko biti bliže poslovnoj zoni nego je trenutno magistralni put M-17.

  Prilikom posjete premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića Tešnju naglašeno je da su banke odobrile sredstva za gradnju dionice od 41 kilometar u iznosu od 340 miliona eura uz ranije osiguranih 60 miliona eura.

  Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine za Klix.ba su kazali da je dionica Poprikuše – Medakovo podijeljena na dvije poddionice Ozimice – Poprikuše i Medakovo – Ozimice.

  “Za Medakovo – Ozimice u toku je izrada glavnog projekta koji bi trebao biti završen do kraja godine, a za Ozimice – Poprikuše je u septembru ove godine poništen tender za odabir projektanta i u pripremi je raspisivanje novog tendera. Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske investicijske banke (EIB) budu osigurana sredstva za izgradnju dionice autoceste Poprikuše – Medakovo na Koridoru 5C u iznosu do 340 miliona eura. Konačna odluka o zaduženju bit će donesena po okončanju pregovora s EIB-om, s kojom će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja”, kazali su iz Autocesta FBiH za Klix.ba.

  Dionica od Medakova ka sjeveru naše zemlje nastavljala bi se prema Odžaku i Svila

  klix

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci