Szijjarto pružio podršku Dodiku i uporedio njegov slučaj s Trumpom

Poznato je da vlast u Mađarskoj podržava politiku koju sprovodi Milorad Dodik, ma koliko bila secesionistička i antidejtonska, a danas je to opet potvrdio i ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.”

Globalno, u toku je hajka na političare koji se otvoreno suprotstavljaju međunarodnom liberalnom mejnstrimu, hrabro zastupajući nacionalne interese”, poručio je.Szijjarto je kazao da se u Sjedinjenim Američkim Državama najperspektivniji kandidat za sljedeće predsjedničke izbore suočava s krivičnim prijavama (Donald Trump, op.a.) kao i Slovak Tibor Gašpar.

Također, sporna je i konstrukcija da je Dodik lider “srpske zajednice”. Kao što je poznato on je lider SNSD-a i bh. entiteta RS.”U Slovačkoj je uhapšen istaknuti lider najperspektivnije stranke za predstojeće parlamentarne izbore, dok je u Bosni i Hercegovini podignuta optužnica protiv demokratski izabranog lidera ‘srpske zajednice’. Međunarodni liberalni mejnstrim ne bježi od bilo kakve oštre intervencije, uključujući upotrebu policijskih i pravosudnih sredstava, kada smatra da je njena moć u pitanju.

Gdje su Transparency International, Amnesty i Helsinški komitet u ovakvim trenucima?”, pitao je.Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika eniteta Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.Razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Krivičnog zakona BiH – 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik.

klix.ba