Suljagić: I u Njemačkoj je kažnjivo negiranje genocida u Srebrenici, pobrinut ćemo se da svakog prijavimo

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić je istakao da i oni koji u Njemačkoj na društvenim mrežama negiraju genocid u Srebrenici mogu biti sankcionisani.Ovo je objavio nakon današnjeg razgovora sa jednom od njemačkih tužiteljica.

“Najvažniji razgovor koji sam vodio u jako dugo vremena je danas sa jednom njemačkom tužiteljicom: svako ko na društvenim medijima, a nastanjen je u Njemačkoj negira genocid u Bosni i Hercegovini može biti krivično gonjen u skladu s njemačkim zakonima.

I pobrinut ćemo se da svakog prijavimo”, poručio je Suljagić.Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je u proljeće 2021. nametnuo izmjene Krivičnog zakona, čime je zabranio negiranje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.Od tada do danas je podnijeto više krivičnih prijava zbog negiranja genocida.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari su u augustu ove godine objavili izvještaj o negiranju genocida.

MEMORIJALNI CENTAR

Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici: Ovo je deset najčešćih negatora, Milanović novi na listiNavedeno je da je od početka ove godine zabilježeno 90 slučajeva negiranja u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regije. Prošle godine su registrovana 693 slučaja.

klix.ba