Sud usvojio mjeru osiguranja u slučaju poništavanja doktorata Sebiji Izetbegović

Općinski sud u Sarajevu usvojio je prijedlog određivanja privremene mjere osiguranja u slučaju poništavanja doktorata Sebije Izetbegović, saznaje Klix.ba.Kako je za Klix.ba potvrdio Esad Oruč, advokat Sebije Izetbegović, ova mjera se odnosi na izvršavanje Zaključka Senata UNSA koji je usvojen na vanrednoj sjednici održanoj 13. aprila ove godine.”

Senat je na toj sjednici dao saglasnost rektoru da po nalogu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) provede postupak poništenja doktorata prof. Sebije Izetbegović. Ovom odlukom Suda je odloženo izvršenje tog Zaključka i rektor i Senat sada trebaju sačekati o novoj mjeri ili odluci Suda”, kaže Oruč.

Dodaje da će advokatski tim Sebije Izetbegović u narednim danima podnijeti tužbu kojom traži poništenje tog Zaključka.”Zakonski uslovi za održavanje sjednice Senata nisu bili ispunjeni i odluka je preduhitrna. Mora se sačekati da se odluči o svim žalbama i da rješenje KUIP stekne svojstvo pravosnažnosti.

Uložili smo žalbu i na to Rješenje inspekcije. U ovom trenutku ni Senat ni rektor ne mou donositi odluku o poništenju dotorata”, zaključuje Oruč.

Podsjećamo, Senat UNSA je sa 30 glasova za donio Zaključak kojim se daje saglasnost rektoru Univerziteta u Sarajevu da poništi diplomu doktora nauka Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra UNSA.

klix.ba