Komšić o Dodiku: Želi pregovore o imovini i očajnički mu treba novca, ali secesija mu je cilj

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) danas je komentirao najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) da će entitetska policija kontrolisati entitetsku granicu te se osvrnuo i na druge političke aktuelnosti.

Smatra da Dodika nikad ne treba potcjenjivati, jer govori ono što zaista i misli. Konstatovao je da će napraviti okolnosti da ostvari ono što najavljuje.”

Ovaj put vrši pritisak, misleći da će mu se izaći u susret i upustiti u pregovore oko državne imovine – to je ono što ga žulja, što mu treba, nedostaje mu novca, Evropska unija je RS-u uskratila velika sredstva. Ovim nastupom želi isposlovati pregovore, a da onda malo smiri retoriku. Time će se pomaći jednu stepenicu više ka konačnom cilju. Nemam nikakvih dilema da misli otcijepiti dio Bosne i Hercegovine i čak pripojiti Srbiji”, ukazao je Komšić.

Primijetio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilježavanja genocida u Jasenovcu uopće nije reagovao na Dodikove namjere, što smatra porukom.”Vidjeli ste da je u Gradini bio predsjednik susjedne države koji nije reagovao na takve stvari. To je jasna Dodikova i Vučićeva poruka.

Druga je stvar da li u će u tome zaista uspjeti, a to ovisi o nama, i to ne samo politički, nego da se kanališe pritisak na institucije koje su odgovorne da to spriječe, a to je pravosuđe”, napomenuo je.Komentirajući razgovor predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta u novembru 2021. u kojem je Szijjarto poručio Čoviću da će podržati Hrvate u donošenju Izbornog zakona jer politiku baziraju na kršćanskim vrijednostima, Komšić je izjavio da nije iznenađen.”

Godinama se aktivno radi na tome. Sada je samo izašlo na površinu i to se u Bosni i Hercegovini stalno dešava. Sva politika iz Zagreba i dobrog Zapadnog dijela međunarodne zajednice, u ovom slučaju, interesantno, potpomognute Rusima koji sada imaju posla s agresijom na Ukrajinu, mi živimo i isplivalo je na površinu. To znamo godinama i toliko se priča o tome”, rekao je.

Poručio je da treba pitati one koji su stali iza toga da Milanko Kajganić bude glavni tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine zašto pravosuđe ne radi ono što piše u zakonu kada je u pitanju negiranje genocida u Srebrenici.

klix.ba