Sud poništio odluku CIK-a, Dodik će ipak imati četiri delegata u Domu naroda BiH

Stranka SNSD Milorada Dodika ipak će imati četiri delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta BiH.Naime, Apelaciono vijeće Suda BiH je prihvatilo žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije.

CIK je, podsjetimo, promijenio odluku Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS-a kojom je jedan od glasačkih listića za listu PDP-a proglašen nevažećim.

Prema odluci CIK-a, opozicija je trebala imati dva delegate a vladajuća koalicija tri.No, s obzirom da je Sud odbacio rješenje CIK-a, stvari se vraćaju na prvobitne rezultate glasanja u Narodnoj skupštini RS-a prema kojima opozicija ima jednog, a SNSD četiri delegata.

Time će se Miloradu Dodiku omogućiti apsolutna kontrola ne samo nad radom Doma naroda već praktično i nad procesima u BiH jer će imati mogućnost blokade svih odluka.

Delegati SNSD-a će biti Sredoje Nović, Nikola Špirić, Radovan Kovačević i Snježana Bursać Novaković. Peti delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta BiH dolazi iz SDS-a.Iz Suda BiH nam je rečeno da ne mogu dati nikakve informacije s obzirom na to da predmetna odluka još nije otpremljena.

Kako saznajemo, odluka još nije stigla ni u CIK.

klix.ba