STRANI MEDIJI O NAŠOJ SRAMOTI: Smeće pluta rijekom Drinom kod Višegrada

Uklanjanje smeća u prosjeku traje do šest mjeseci. Smeće završava na opštinskoj deponiji u Višegradu, za koju Furtula kaže da „nema ni dovoljan kapacitet za rukovanje (gradskim) komunalnim otpadom“.

Dijelovi balkanske rijeke postaju putajuća deponija“, naslov je teksta agencije AP o onome što se dešava na istoku Bosne i Hercegovine.U nastavku, navode i sljedeće.

Tone otpada bačenog na loše uređene deponije uz rijeke, ili direktno u vodene tokove koji prolaze kroz tri zemlje, na kraju se nakupljaju iza barijere za smeće u rijeci Drini, u istočnoj Bosni, tokom zime i ranog proljeća.

Ove sedmice barijera je ponovo postala vanjska ivica masivne plutajuće deponije zatrpane plastičnim flašama, zahrđalim buradima, polovnim gumama, kućnim aparatima, naplavljenim drvetom i drugim smećem koje je rijeka pokupila sa svojih pritoka. Riječna ograda koju je postavila bosanska hidroelektrana, nekoliko kilometara uzvodno od njene brane u blizini Višegrada, pretvorila je grad u nevoljnu regionalnu deponiju, žale se lokalni ekološki aktivisti.

KIŠA PRAVI PROBLEME

Obilna kiša i neuobičajeno toplo vrijeme tokom protekle sedmice doveli su do izlivanja mnogih rijeka i potoka u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori, poplavivši okolna područja i primoravši mnoge ljude da napuste svoje domove. Temperature su u petak pale u mnogim područjima, dok je kiša prešla u snijeg. 

„Proteklih dana imali smo dosta padavina i bujičnih poplava te ogroman dotok vode iz (pritoka Drine) Crne Gore koji sada, na sreću, jenjava“, rekao je Dejan Furtula iz ekološke grupe Eko Centar Višegrad.

„Nažalost, ogroman priliv smeća nije prestao“, dodao je on. Rijeka Drina teče 346 kilometara od planina sjeverozapadne Crne Gore kroz Bosnu i Srbiju, a neke od njenih pritoka su poznate po svojoj smaragdnoj boji i krajoliku koji oduzima dah.Dionica duž granice između Bosne i Srbije popularna je među splavarima kada nije „sezona smeća“. 

Procjenjuje se da se oko 10.000 kubnih metara otpada zadnjih dana nakupilo iza barijere za smeće na rijici Drini, rekao je Furtula. Ista količina izvučena je posljednjih godina sa tog područja.

UKLANJANJE OTPADA

Uklanjanje smeća u prosjeku traje do šest mjeseci. Smeće završava na opštinskoj deponiji u Višegradu, za koju Furtula kaže da „nema ni dovoljan kapacitet za rukovanje (gradskim) komunalnim otpadom“.„Požari na (opštinskoj) deponiji uvijek gore“, rekao je on, nazivajući tamošnje uslove „ne samo velikom opasnošću po životnu sredinu i zdravlje, već i velikom sramotom za sve nas“. 

Decenijama nakon razornih ratova 1990-ih koji su pratili raspad Jugoslavije, Balkan zaostaje za ostatkom Evrope i ekonomski i u pogledu zaštite životne sredine. Zemlje regiona su postigle mali napredak u izgradnji efikasnih, ekološki prihvatljivih sistema odlaganja smeća,uprkos tome što su tražili članstvo u Evropskoj uniji i što su usvojili neke od zakona i propisa EU.

Nelegalne deponije otpada su među brdima i dolinama širom regiona, dok smeće zatrpava puteve i plastične kese vise sa drveća. Pored zagađenja rijeka, mnoge zemlje na zapadnom Balkanu imaju i druge probleme saživotnom sredinom. Jedan od najhitnijih je izuzetno visok nivo zagađenja vazduha koji utiče na brojne gradove u regionu. 

slobodna-bosna.ba