Stanivuković protiv Schmidtovih izmjena: Ne poštujem njegove zakone, samo one iz NSRS

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je iznio svoj stav o posljednjoj odluci Christiana Schmidta vezano za zakone usvojene u NSRS-u. Podržava ono što je usvojeno u RS-u i poručuje da to visoki predstavnik ne može osporiti.

“Uvijek sam za dijalog ako je on moguć. Ali ako dođete u poziciju da vam neko nameće odluke onda tu očigledno nema prostora za dijalog i dogovor”, kazao je Stanivuković ignorišući činjenicu da je uloga visokog predstavnika upravo da nameće odluke onda kada nema drugog rješenja kao sada.

Njegova ocjena, također pogrešna, je i da je NSRS jedina legitimna za donošenje zakona u RS-u.”Ne podržavam nametnute odluke Christiana Schmidta, niti poštujem njegove nametnute zakone. Jedini organ koji ima legitimet za donošenje zakona u Republici Srpskoj je NSRS i njene odluke ću poštovati”, rekao je Stanivuković.No RS, prema Dejtonu, mora poštovati i državne zakone, kao i odluke visokog predstavnika.”

Iako mnoge odluke NSRS nisu ispoštovali oni koji su ih predlagali i usvajali, ja ću i dalje raditi ono što je moja dužnost. Banja Luka mora biti jedinstvena u odbrani Republike Srpske i njenih nadležnosti bez obzira na različite političke stavove. Moja politička neslaganja s Dodikom, Cvijanovićevom ili Viškovićem nisu i ne mogu biti iznad interesa Republike Srpske i Banje Luke.

Za razliku od SNSD-a i doktora Đajića, koji od mržnje prema meni ne vidi i ni ne osjeti ljubav prema Banjoj Luci, ja sebi neću nikad dozvoliti da mi političke razlike zamagle vid i skrenu me s puta institucionalne odbrane Republike Srpske”, kazao je Stanivuković.

Na kraju je poručio da “Banja Luka svim svojim kapacitetima brani i branit će nadležnosti NSRS, imovinu Republike Srpske, svih načela, principa i sloboda i svega onog što su borci izborili”, a za šta je, kako ističe, i njegov stric dao život.

Klix.ba