Bećirović u Londonu održava sastanak sa premijerom Velike Britanije Rishijem Sunakom

Kako saznajemo, upravo počinje sastanak između člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i premijera Ujedinjenog Kraljevstva Rishija Sunaka.

Ovo će biti prvi put u proteklih skoro 10 godina da se neki bh. zvaničnik bilateralno sastaje na najvišem nivou u Ujedinjenom Kraljevstvu.Više detalja slijedi nakon sastanka.Podsjećamo, Denis Bećirović posljednjih nekoliko dana boravi u službenoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prvo je boravio u Ambasadi BiH u Londonu razgovarao je sa predstavnicima organizacije BH UK Network (Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji).Nakon toga je razgovarao sa predsjedavajućom Komiteta za vanjske poslove Parlamenta UK Ališom Kerns (Alicia Kearns) “o ugrožavanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i o definiranju konkretnih odgovora na separatističke poteze neodgovornih političara iz bh. entiteta RS”.

Nakon toga je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije i razvoja Jamesom Cleverlyjem i specijalnim izaslanikom premijera UK za Zapadni Balkan Stuartom Peachem o potezima organa bh. entiteta RS kojima se ugrožavaju Dejton i ustavni poredak BiH.Današnji sastanak sa premijerom Sunakom svakako se može nazvati krunom Bećirovićeve posjete Ujedinjenom Kraljevstvu.

Očekuje se da će član Predsjedništva BiH britanskog premijera informisati o posljednjim Dodikovim napadima na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.Podsjećamo, Velika Britanija je uvela sankcije Dodiku i Željki Cvijanović u aprilu prošle godine.

klix.ba