Skupovi podrške Miloradu Dodiku zakazani na četiri lokacije u RS-u u blizini entitetske linije

Nakon što je MUP KS odbio zahtjev za održavanjem protesta u znak podrške Dodiku, zvaničnici SNSD-a i drugi simpatizeri Dodikove politike najavili su mirna okupljanja na nekoliko lokacija u RS-u.Kako je najavljeno iz Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH, mirna okupljanja održat će se u 18 sati na nekoliko mjesta koja predstavljaju tzv. entitetsku liniju odnosno u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju. Skup podrške Dodiku trebao bi trajati pola sata, a zvaničnici su naglasili kako će u tom periodu saobraćaj biti obustavljen.”

Zbog toga pozivam naše ljude iz cijelog RS-a da realizuju svoj plan dolaska na ovaj skup. Mislim da je ovo dobar način da svima pokažemo da za razliku od ostatka BiH ovdje postoji RS u kojoj se poštuju prava naroda na izražavanje stava, kao i da postoji zajednica u kojoj Srbi i svi koji poštuju zakone mogu da žive slobodno”, rekao je predsjednik Odbora Đorđe Radanović.

Povodom odbijenice koju su organizatori protesta dobili za organizaciju protesta podrške Dodiku ispred Tužilaštva BiH oglasio se i MUP KS te su naveli kako je zahtjev odbijen zbog niza propusta.Između ostalog, kao jedan od razloga odbijanja žalbe jeste i taj da je organizator u prijavi 24. augusta naveo da će mirnom okupljanju prisustvovati 30 građana, dok je 28. augusta u telefonskom razgovoru prvostepeno organu naveo da je očekivani broj osam hiljada građana.

Okupljanja povodom podrške Dodiku komentirao je i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak koji je ovakve događaje ocijenio kao bespotrebne.”Država ne dozvoljava to. Sve što bude iz naše nadležnosti mi ćemo poduzeti. Tražit ćemo podršku svih agencija i međunarodnih institucija te onih koji su zaduženi da brinu o sigurnosti građana BiH i FBiH.

Trebaju biti najavljeni na određenom području. Praviti proteste na entitetskoj liniji šaljete poruku koja proizvodi revolte građana. To nije potrebno i neumjesno je”, poručio je ministar.

klix.ba