More
  spot_img

  Sedamdesetogodišnji Hasan Pezić najstarija žrtva na ovogodišnjoj dženazi u Potočarima

  Hasana Pezića ukopava sin Fikret, s kojim se rastao 1992. godine u Vlasenici; Pronađen je 25 godina nakon genocida u masvnoj grobnici u Kozluku


  Fikret Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice danas će ukopati oca Hasana, koji je sa svojih 70 godina najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana. Od sina i snahe se rastao 1992. godine u Vlasenici. Ostao je jer je vjerovao da ga komšije Srebi neće dirati. Ubijen je nekad 1995. godine u julu.

  Sin Fikret sa svojom porodicom danas živi u Živinicama. U aprilu 1992. godine je otišao u Kladanj sa ženom I dvije kćerke. Mislio je da će se svojoj kući vratiti za nekoliko sedmica i nije ni sanjao da oca više nikada neće vidjeti.

  – Sa ženom i dvije kćerke otišao sam kod rođaka u Kladanj. Mislili smo da će ludilo brzo proći. Ali trećeg dana otac nam je javio da je vojska ušla u Vlasenicu i sve redom hapsi i zatvara u logore. Tada smo se posljednji put čuli otac i ja, kazao nam je Fikret.

  Kako je Fikret saznao od očevidaca, njegov otac je ušao u autobus u Potočarima. O ovome su posvjedočili svi koji su autobusom došli u Tuzlu. Međutim, Hasan nije došao. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

  – Otac je prvo pobjegao prema Cerskoj, pa onda do Potočara. Čuo je za zaštićenu zonu Srebrenica i pomislio da je tamo siguran. Iznemogao, gladan, ostao je u Potočarima kolik oje mogao. Ušao je u autobus u Potočarima, to su mi rekli oni koji su došli. Međutim, ubrzo je izveden je iz autobusa i od tada nismo imali nikakvih informacija, sve do unazad par mjeseci. Pronašli su cijelog, u Kozluku u masovnoj grobnici, dodao je Fikret.

  Iako je sretan što će ukopati oca, kaže da mu je danas jedan od najtežih dana u životu.

  – Dosad smo sve nešto nagađali, i gdje je, i kako je ubijen. Ništa nismo znali zasigurno, i on je i dalje nekako živ u našem sjećanju. Ali sad kad je ovdje u tabutu, ne znam da mi je ikad bilo teže, kroz suze nam je kazao Fikret.

  Hasan Pezić će danas biti ukopan sa još osam drugih žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice iz 1995. godine.Izvor:  OSLOBOĐENJE

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci