Schmidt u 17:30 sati donosi novu odluku kojom će ponovo mijenjati Ustav FBiH

Kako saznaje Klix.ba Schmidt će do večeras nametnuti više odluka, kojima će utjecati na trenuti proces formiranja vlasti, te izmijeniti Ustav Federacije BiH drugi put u šest mjeseci

Njegova odluka će u praksi za oko 25 posto umanjiti snagu klubova u Domu naroda u odnosu na prethodnu odluku u procesu imenovanja Vlade FBiH.

Prva odluka će se odnositi na trenutni proces formiranja Vlade BiH, te će odlukom Schmidta biti omogućeno da se vlast formira bez saglasnosti potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka Refika Lende. Odluka će važiti samo u ovom izbornom ciklusu.

Druga odluka će se odnositi na trajnu promjenu Ustava FBiH, te će ubuduće jedan od članova rukovodstva FBiH moći biti preglasan prilikom imenovanja Vlade.

Uvest će se mogućnost veta. Da bi se veto ili neslaganje jednog od članova potpredsjednika oborio bit će potrebno 10 ruku u klubu naroda Doma naroda koji ga je predložio.

U praksi to znači da će 3/5 (14) delegata u tom klubu morati podržati veto da bi se oborilo imenovanje Vlade.Treća odluka će, po informacijama koje smo dobili, značajno unaprijediti poziciju Ostalih u Domu naroda Federacije BiH.

klix.ba