Trojka i HDZ podijelili resore NES-a i SBiH: U Vladu ulazi HDZ ’90, ministar policije bit će Ramo Isak

Koalicija koju čine stranke Trojke i HDZ dogovorile su novu raspodjelu ministarstava u Vladi Federacije BiH u kojoj neće biti NES-a i SBiH ukoliko skupe većinu i visoki predstavnik donese novu odluku. Njima će se u Vladi pridružiti HDZ 1990 i Ramo Isak bivši član NES-a.

Kako je potvrđeno za Klix.ba HDZ 1990 pristao je podržati novu Vladu FBiH te će dobiti ministarstvo zdravstva. Na tu poziciju bit će imenovan Nediljko Rimac.Bivši član NES-a Ramo Isak dobit će ministarstvo unutrašnjih poslova, a zastupnik Arnel Isak u Predstavničkom domu FBiH trebao bi podržati predloženi sastav Vlade.

Član SDP-a Vedran Lakić bit će novi ministar energije, rudarstva i industrije, dok bi također članica SDP-a Jasna Duraković trebala biti nova ministrica obrazovanja i nauke u federalnoj Vladi.

Na čelo ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata trebao bi biti imenovan Nedžad Lokmić (SDP).Ministarstvo trgovine trebalo bi pripasti Našoj stranci, na čije čelo će biti imenovan Amir Hasičević.Na kraju, kandidat za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je član NIP-a Kemal Hrnjić.

klix.ba