Schmidt poništio odluke NSRS-a i nametnuo izmjene Krivičnog zakona za kršenje ustavnog poretka države

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti, a nakon posljednjih poteza Narodne skupštine Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom kojima su direktno utjecali na državne institucije.

Ovo obraćanje dolazi u trenutku velike političke krize u zemlji nakon što je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluke o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda na prostoru manjeg bh. entiteta, a nakon što je visoki predstavnik to sinoć i najavio.

Naime, Schmidt je danas saopćio da suspenduje zakone koje je NSRS nedavno donijela, a koje se odnose na odredbe koje donese visoki predstavnik i Ustavni sud BiH.”Nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski sporazum. On je sačinjen, možda prekasno, ali u namjeri da zaustavi strašni rat, strašne zločine i ono što su podnosili građani ove zemlje dugo vremena – bez obzira da li se radilo o Srebrenici ili Sarajevu.

Na nama je da osiguramo da se takvo ne desi nikada te da osiguramo integriranu demokratsku državu koja poštuje narode i ostale”, započeo je Schmidt u svom današnjem obračunu.Event – Christian Schmidt se obraća javnosti nakon Dodikovih napada na Dejtonski mirovni sporazum (2023-07-01 12:54)

Istaknuo je potom da entitetske skupštine nemaju nadležnost, nemaju pravo da reguliraju jursidikciju ključnih dejtonskih institucija, kao što je Ustavi sud Bi.”Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente kao što su odluke visokog predstavnika.

Ne treba ni zaboraviti ko će snositi najteže posljedice ovog avanturizma vladajuće koalicije u RS. Posljedice ne trebaju snositi građani RS-a, ja ih poštujem kao i sve građane BiH, i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju ideje pojedinaca”, kaže Schmidt.

On, potom, ističe kako politički predstavnic u RS-u pokušavaju ugroziti vladavinu prava i stvorit haos.”Zbog toga sam odlučio da zakon o visokom predstavniku neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja ovakvog zakona je sada završena.

Odlučio sam i da zakon NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriiji RS ne stupi na snagu”, odluka je visokog predstavnika, a sljedeće donosi u nastavku svog obraćanja:”S obzirom da smo imali antidejtonske zakone u NSRS odlučio sam da izmjenim Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojim se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo.

Dakle, ovo se definiralo na način da se ne dira imunitet članova parlamenta”, jasno je kazao Schmidt i dodao da oni koji pokušavaju da sruše ustavni poredak moraju biti procesuiran.Naglasio je, također, da se zakon o Ustavnom sudu BiH može mijenjati, ali isključio onako kako je to određeno Ustavnom BiH.”

Oni će snositi posljedice za svoje postupke – sve opcije su na stolu. Znate koji je to spektar bonskih ovlasti koje mogu koristiti, a sve opcije su na stolu. Nadam se da će se politički akteri urazumiti i da će, a sreo sam dosta odgovornih političara koji intenzivno rade na tome da ova zemlja ostvari neki napredak, uraditi konkretne korake.

Također, moram reći da ako postoji rasprava o Ustavnom sudu BiH, moguće da imamo izmjene zakona o njemu, ali prema ustavu, jasno definirano kako se to može raditi. Dakle, nema nikakvog problema da političke stranke razgovaraju, da institucije razgovaraju, ali nije moguće odbaciti ovakva pravila”, saopćio je on.

klix.ba