Dodik: Nikakve odluke Schmidta nećemo prihvatiti

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik izjavio je danas u Bratuncu da neće prihvatiti nijednu odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta koga je nazvao “lažnim visokim predstavnikom”.

Poručio je da Schmidt nije legalan.”Baš danas kad Srbi obilježavaju veliko stradanje, Schmidt je najavio konferenciju za novinare da kao donese neku odluku”, naveo je Dodik.Ponovio je da RS neće prihvatiti nikakve “kazne”.

“Tu smo zato što moramo i jer je tako rekao međunarodni mirovni ugovor. Nismo tu da nas neki Švabo koji nema legitimitet maltretira godinama”, rekao je Dodik u Bratuncu, gdje je obilježena 31 godina od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču.Dodik je istakao da Republika Srpska ima pravo na imovinu i na slobodu, svidjelo se to nekome ili ne.”

Ne zagovaram sukobe i neće ih biti. Republika Srpska ima međunarodne prijatelje, više nego ikada do sada, ali i iste neprijatelje koje je imala do sada. To su američki i britanski ambasador u BiH.

Ovdje se to mora znati. Republika Srpska će poštovati međunarodni sporazum koliko bude poštovan od drugih”, dodao je Dodik.On je kazao “da stranci i Sarajevo pripremaju završnu fazu oduzimanja imovine Republici Srpskoj, te naveo da ako nema imovine, nema ni Republike Srpske”.”

Mi znamo kako ćemo je odbraniti. Nikakve odluke nećemo prihvatiti, ni Ustavnog suda ni neimenovanog visokog predstavnika”, kaže Dodik

.U SJEDIŠTU OHR-AChristian Schmidt se obraća javnosti danas u 14 sati: Da li će nametnuti sankcije Dodiku?Visoki predstavnik Christian Schmidt danas u 14 sati u sjedištu OHR-a u Sarajevu će dati izjavu za medije, saopćeno je iz ove institucije.

klix.ba