Schmidt odgovorio na Dodikove prijetnje: U narednim danima dolazim u RS, ne mogu me uhapsiti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je za njemački FAZ prokomentarisao prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će ga uhapsiti ukoliko kroči na teritoriju tog entiteta.

Schmidt kaže da će ipak doći u RS, a nije isključio ni Dodikovu smjenu ukoliko nastavi sa pretjeranim potezima.U intervjuu koji je Schmidt danas dao za Frankfurter Allgemeine Zeitung, objasnio je kako planira odgovoriti na Dodikovu prijetnju rekavši da će “naravno” nastaviti putovati u RS, a Dodikovo ponašanje je nazvao “političkim ludilom”.”Zaista imam sastanke u RS-u u narednim danima i sedmicama, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima.

Toga se držim”, najavio je Schmidt, dodajući da Dodik treba da prestane sa svojim “egocentričnim ludilom”.Objasnio je i zašto je s pravnog aspekta njegovo hapšenje nemoguće.”Osim činjenice da sam podložan Bečkoj diplomatskoj konvenciji i samim tim uživam imunitet, Dodik ne bi imao nadležnost da naredi hapšenje, jer nema ovlaštenja da izdaje upute policiji”, rekao je Schmidt.

On upozorava Dodika da treba biti spreman “za neke prilično neugodne trenutke za njega”.Upitan da li će smijeniti Dodika i kako će to uraditi, Schmidt je izbjegao odgovor: “Ovo su razmatranja koja se ne iznose unaprijed. Vidjet ćemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim ko predstavlja bliskog saveznika Vladimira Putina”.Govoreći o tome da li bi mogao imati podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u slučaju da dođe do bilo kakve akcije protiv Dodika, Schmidt je dao još jedan polovičan odgovor:

“Gledat ćemo da li je Dodikova najava samo prazna priča ili će uslijediti još. Ako bude još, onda će biti vrlo ozbiljno. Nisam ni na koji način spreman za kompromisne pregovore”.Schmidt komentariše i da će, nakon što dođe u RS sljedeće sedmice i ne bude uhapšen, Dodik izgubiti svoju moćnu reputaciju među pristašama.”Tada će njegove pristalice jednostavno shvatiti da on nikako ne radi uvijek ono što kaže – i da svojoj zemlji ne donosi ništa dobro”, prokomentarisao je Schmidt.

klix.ba