Dodik: Ako Schmidt nametne zakon o državnoj imovini istog trenutka donosimo odluku o samostalnosti

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik se sastao danas sa predsjednikom DNS-a i ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem gdje je komentarisao i sastanak sa specijalnim izaslanikom njemačke vlade Manuelom Sarrazinom.

Dodik i Nešić su se sastali kako bi formalno potpisali koalicioni sporazum, prvi put nakon 2020. godine.POTPISAN SPORAZUMDNS i SNSD nakon tri godine ponovo u koaliciji, Nešić zadovoljan: Bit ćemo na braniku RS-a”Danas sam s Nešićem potpisao sporazum koji precizira saradnju. Odnosni se na politike koje trebamo provoditi na nivou RS i BiH.

Odnosi se i na praktične stvari i na pozicioniranje s obzirom na izborne rezultate”, kazao je Dodik.Dodao je da je veoma zadovoljan jer je DNS podrška te da je na fonu politika SNSD-a.”Mi ćemo nastaviti da sarađujemo na najvišem nivou. Svake sedmice ćemo da imamo sastanke i sumiramo naše obaveze i prava.

Mi smatramo da će ova saradnja nastaviti na lokalnom nivou i sve do općih izbora. Nama je važno da se partneri osjećaju lagodno”, rekao je Dodik.Dodik je komentarisao i sastanak sa Sarrazinom te se ponovo dotakao legaliteta visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.”Dao sam (Sarrazinu) mu aneks 10 Dejtona.

Taj čovjek nije imenovan, Aneks kaže da ga biraju strane, a to su Hrvatska, Srbija, Republika Srpska, Federacija i neka Alijina Bosna koja više ne postoji, koja je sad zajednički nivo BiH. Mi smo trebali da izaberemo visokog predstavnika, a da ga potvrdi vijeće sigurnosti. Kad kažete da to nije uredu, da se držimo Dejtona, oni kažu mi podržavamo Schmidta.

Ali on nema ovlaštenja, kakva je to EU i demokratija”, poručio je Dodik.Komentarisao je i navode da će MUP RS-a uhapsiti Schmidta nakon što uđe na teritorij manjeg bh. entiteta.”Na pitanje sta mi je strateški cilj da Schmidta naša policija prati i izvan Republike Srpske disponuje, kazao sam povucite ga u Njemačku. Rekao sam mu i da je nama najvažnije pitanje imovine.

Oni su doveli njega da bi na bazi ovoga šta do sada radi, samo jedan dan osvanula njegova navodna odluka o zakonu o imovini. I ja sam rekao ako do toga dođe da ćemo istog trenutka donijeti odluku o samostalnosti”, kazao je na kraju Dodik.

klix.ba