Sarajevski studenti prave bolid: Potpisan sporazum o sufinansiranju projekta “Formula – student”

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj potpisali su jučer sporazum o sufinansiranju studentskog projekta “Formula – student”.

Sarajevski studenti prave bolid: Potpisan sporazum o sufinansiranju projekta "Formula - student"
Sarajevski studenti prave bolid: Potpisan sporazum o sufinansiranju projekta "Formula - student"

Riječ je studentima s nekoliko strukovnih fakulteta koji su entuzijazmom, inovativnošću, željom za uspjehom i dokazivanjem, strpljivim radom i trudom napravili bolid za učešće na međunarodnom inženjerskom takmičenju studenata, koje se održava širom Evrope i u kojem učestvuje više od 300 univerziteta.

– U nizu projekata koje podržavamo, jer je važno da budu podržani kako bi mladi imali priliku da svoje ambicije i snove ostvaruju u svojoj zemlji i jer ih niko ili skoro niko drugi neće podržati, je i inovativni projekt studenata s tri naša fakulteta – Mašinskog, Elektrotehničkog i Ekonomskog, kao i studenata drugih fakulteta koji su se pridružili projektu. Studenti su napravili tim “Arger Racing Formula Student Team” i sada prave bolid – formulu za međunarodno inžinjersko takmičenje. Drago mi je što sam dijelom ove priče i što će i naši studenti biti dijelom ove uspješne studentske priče – kazao je ministar Delić, nakon jučerašnjeg potpisivanja sporazuma.

Najveći kapital

Rekor Škrijelj ukazao je na dovitljivost i ustrajnost studenata. Naveo je da je trenutna saradnja između Vlade KS i Univerziteta na visokom nivou, a posebno je ponosan na ovaj sporazum, jer se radi o direktnoj i konkretnoj pomoći i podršci natprosječno talentiranim studentima.

Značaj podrške

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je profesorica koja vodi ovu grupu studenata kroz projekt i direktorica Centra za istraživanje i razvoj UNSA, Maja Arslanagić – Kalajdžić. Ona je podsjetila na važnost i značaj podrške ovakvom projektu.

– Naši studenti vrijedni su podrške jer generišu nove stvari i bore se za svoj uspjeh. Studentima iz drugih zemalja je lakše jer imaju novac, podršku industrije, velikih automobilskih kompanija. Oni izaberu dijelove, naruče i sklope ih. Naši studenti se dovijaju i smišljaju kako napraviti dijelove koje ne mogu priuštiti da kupe. To je velika stvar. Velika je i ova podrška ministra Delića i Ministarstva privrede KS, jer će omogućiti studentima da kreiranje bolida formule dovedu do njegove završnice i tako omoguće sebi daljnje učešće na ovom prestižnom takmičenju –  kazala je Kalajdžić.

Ministar Delić je obećao da će za ove studente organizirati i donatorsku večer s privrednicima kako bi i tako prikupili sredstava i podršku za njihov rad. Pred studentima je dug put do konačnog plasmana na takmičenje, s obzirom na to da je ono složeno, kao i da se plasman za učešće sastoji iz nekoliko faza, od kojih su studenti već nekoliko njih uspješno savladali.

– Ova grupa studenata svojim zalaganjem i interesovanjem nadilazi prosječnost jer je zaista velika stvar napraviti ovakav proizvod u uvjetima u kojima rade. Njihovo zalaganje i snalaženje, znanje i afiniteti prema inovacijama su naš najveći kapital. Oni svojim znanjem i snalažljivošću pokušavaju i uspijevaju savremena tehnološka rješenja sami osmisliti u okviru svojih materijalnih mogućnosti – potcrtao je rektor Škrijelj.

AVAZ

Naveo je i da je ova investicija Ministarstva privede KS direktna investicija u prosperitet Bosne i Hercegovine.