Sanja Vulić opet sipala uvrede na sjednici: Osokolila vas izjava, pa ste krenuli đonom na Srbe

Razlog je zajednička izjava o državnoj imovini koju su potpisali predsjednici stranaka iz FBiH

Poslanici stranaka iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu su napustili sjednicu ovog doma. Kao razlog su naveli zajedničku izjavu lidera stranaka iz Sarajeva koja se odnosi na državnu imovinu.

Svemu je prethodila i burna rasprava o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predsjedavajuća Kluba SNSD-a Sanja Vulić rekla je da se ovim prijedlogom na perfidan način pokušavaju ukloniti table sa natpisom “Dobrodošli u Republiku Srpsku”. Optužila je predsjedavajućeg Doma Denisa Zvizdića za nepoštivanje poslanika iz RS-a.

Ovo što smo mi danas doživjeli je nedopustivo i neviđeno u ovom parlamentu. Mi to tolerisati nećemo. Osokolila vas je potpisana deklaracija, pa ste krenuli đonom na Srbe (…) Ako mislite da su samo Srbi blesavi i da se vi Bošnjaci možete okupljati oko nekih izjava, to nije tačno. I mi Srbi se možemo okupljati oko interesa RS-a, navela je Vulić, da bi Zvizdić odbacio njene navode.

S gnušanjem odbacujem sve vaše primjedbe koje nisu utemeljene na bilo kojem argumentu. Nikada više nemojte stavljati meni u usta riječi koje ste vi sada sami rekli o Srbima. Ako nađete da sam to ja bilo gdje izjavio na današnjoj sjednici ili bilo kad, ja ću odmah dati ostavku i napustiti politiku. Samo nađite te riječi koje pokušavate da mi imputirate, kazao je Zvizdić.

Sjednicu su prvo napustili poslanici Kluba SDS-PDP-Liste za pravdu i red, a Darko Babalj (SDS) je kao razlog naveo sveopštu situaciju u BiH, za koju misli da nije dobra za sve građane.

To je jedan naš odgovor upozorenja. Dajte, ljudi, da se više bavimo običnim građanima, akcizama, evropskim putem, napretkom BiH, naveo je Babalj.Nakon što su i ostali poslanici iz RS-a, među kojima i Klub SNSD-a, napustili sjednicu, Zvizdić je dao polusatnu pauzu. Prethodno je kazao kako je potpuno jasno da je razlog napuštanja sjednice izjava koju je potpisao određeni broj političkih lidera, a vezana je za pitanje državne imovine.

oslobođenje.ba