Rusija i Kina bi mogli dati legitimitet Schmidtu uz uslov da se OHR zatvori za godinu dana?

U srijedu će na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a biti razmatrana situacija u BiH na osnovu izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta, a ambasadorima bi se trebala obratiti i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Na prošlogodišnjem zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a o Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio na sjednici uprkos žestokom protivljenju dvije stalne članice – Rusije i Kine.

Iako se i ovaj put očekuje isto, kako saznaje Klix.ba iz diplomatskih izvora, u New Yorku se dešavaju određena lobiranja i čak postoji opcija da Rusija i Kina daju legitimitet Christianu Schmidtu, kao visokom predstavniku, ali pod određenim uslovima.

Uslov, kako saznajemo, glasi da će Schmidt imati podršku svih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, uključujući Rusiju i Kinu, ali da će njegov mandat u BiH trajati još godinu dana. To bi faktički značilo da bi Moskva i Peking time najavili zatvaranje OHR-a.

Pored ovoga, Rusija bi ovime mogla usloviti i svoju buduću podršku za produženje misije EUFOR-a u BiH.

Rusija i Kina odavno smatraju da Bosni i Hercegovini više nije potreban Ured visokog predstavnika (OHR) i da međunarodna zajednica treba da se povuče iz procesa donošenja odnosno nametanja odluka za unutrašnja pitanja države BiH.

Podsjetit ćemo da su Rusija i Kina polovinom jula 2022. godine predložile rezoluciju Vijeću sigurnosti UN-a kojom bi se oduzele bonske ovlasti visokom predstavniku u BiH. Rezolucijom je također bilo predviđeno da se mandat Christiana Schmidta ograniči do 31.7.2022. te, nakon toga, Ured visokog predstavnika u BiH zatvori.

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je 22.7.2021. spomenutu rezoluciju.Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a ostalih 13 članica Vijeća sigurnosti bile su suzdržane, čime ona nije dobila dovoljnu podršku da bi stupila na snagu.

Da li će ovo prijedlog ugledati svjetlo dana vidjet ćemo već u srijedu na sjednici u New Yorku. Ukoliko ova opcija ne bude i zvanično predstavljena, to će značiti da Schmidt nastavlja svoj mandat, kao i do sada – uz protivljenje Rusije i Kine.

klix.bq