More
  spot_img

  Rudnik u Varešu dobar primjer strane investicije


  Trgovinski izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan i član britanskog Parlamenta Martin Vickers, u pratnji britanskog ambasadora u BiH Matt Fielda, posjetio je kompaniju Eastern Mining d.o.o. u Varešu, gdje su domaćini predstavili ostvareni napredak i najveće ulaganje na polju rudarstva u Bosni i Hercegovini.

  Rudnik u Varešu dobar primjer strane investicije
  Rudnik u Varešu dobar primjer strane investicije

  Generalni direktor Eastern Mininga Adnan Teletović obavijestio je delegaciju o direktnim i indirektnim koristima ovog rudarskog projekta za vareški kraj, ali i cijelu državu, potcrtavajuću potrebu da strane investicije ove vrste budu stub budućih investicija.

  – Rudarsko postrojenje Vareš je savršen primjer šta strane investicije u ovom slučaju iz Velike Britanije, ali i ostalih država, u kombinaciji s iskustvom domaće radne snage, mogu učiniti za jedan grad pa i cijelu državu – izjavio je Teletović.

  Rudarski projekat Vareš je značajna investicija Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini koja koristi britanske vještine, iskustvo i poznavanje tržišta.

  – Pažljivo sam pratio razvoj ovog projekta i zadovoljan sam ostvarenim rezultatima koji su već vidljivi u vareškom kraju. Rudarski projekat Vareš je primjer kako se odnos između stranog investitora, lokalnih vlasti i lokalne zajednice može razviti i održavati u isto vrijeme pridržavajući se najviših okolišnih i društvenih standarda – izjavio je britanski ambasador Matt Field.

  Izaslanik britanskog premijera Martin Vickers kazao je da je tokom današnje posjete kompaniji Eastern Mining vidio pozitivan primjer saradnje između dvije države, koja ide u korist svih strana uključenih u ovaj projekat.

  Rudnik u Varešu dobar primjer strane investicije
  Rudnik u Varešu dobar primjer strane investicije

  – Siguran sam da je sa odgovarajućom regulativom i uz dodatne napore s obje strane, i investitora i vlasti, ovo tek početak veće i plodonosnije saradnje na mnogim poljima – istakao je trgovinski izaslanik britanskog premijera Martin Vickers.

  Eastern Mining d.o.o. ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju u Varešu. Istraživanja na ovom polju britanska kompanija je počela 2017. godine, fokusirajući se na mineralne rude s namjerom oživljavanja rudarske industrije u ovom kraju. Namjera kompanije je da započne modernu proizvodnju ruda, s izvozom koncentrata baznih i dragocjenih metala širom svijeta.

  biznizinfo.ba  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci