Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Prvi kadet iz BiH uspješno završio Vojnu akademiju “West Point”

  Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. “West Point” je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, discipline i istaknute vještine – kazao je Tramp

  Adis Poško prvi je kadet iz BiH koji je uspješno završio prestižnu Vojnu akademiju „West Point“ u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Nakon četverogodišnjeg školovanja, 13. juna 2020. godine, na paradnom terenu “West Pointa”, u američkoj saveznoj državi Njujork, održana je svečana ceremonija dodjele diploma za generaciju 2020. godine, kojoj pripada i Poško.

  Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump)

  – Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. “West Point” je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, discipline i istaknute vještine – kazao je Tramp.

  Poško (prvi slijeva) s kolegama

  Prema ugovoru sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi oficir Oružanih snaga BiH koji je završio Vojnu akademiju “West Point”.

  Zajedno sa kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovoj klasi, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

  Prva vojna akademija osnovana je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stepena obrazovanja vojnih oficira u Sjedinjenim Američkim Državama

  fokus.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci