PROMOCIJA PRIRUČNIKA ZA INTEGRIRANJE RODNE DIMENZIJE U SREDNJE STRUČNO OBRAZOVANJE U MSŠ TEŠANJ

U školskom amfiteatru upriličena je svečana promocija Priručnika za integriranje rodne dimenzije u srednje stručno obrazovanje. Priručnik je nastao u okviru projekta ” Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini ” koji predvodi GIZ u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke.

Rezultat je 5 modula treninga iz oblasti rodno odgovornog obrazovanja, koje je pohađalo 50 nastavnika i nastavnica iz srednjih stručnih i tehničkih škola, među njima su i nastavnici i nastavnice iz naše škole na koje smo veoma ponosni.

U uvodnom dijelu promocije prisutnim gostima, profesorima i učenicima obratila se direktorica naše škole Jasminka Mujkanović, potom je uslijedilo obraćanje direktorice Pedagoškog zavoda Aide Salkić, pomoćnice općinskog načelnika Almine Alagić, direktorice GIZ- a gospođe Isabel Rapp i GIZ- ove savjetnice Drage Gajić.

Promociji je prisustvovala i predstavnica Njemačke ambasade gospođa Amina Alić. Lijepom pjesmom počastili su nas učenici Harun Ćostović i Almija Krdžalić. Zatim je uslijedio i najvažniji trenutak promocije, obraćanje autora i autorica Priručnika iz Mješovite srednje škole, prezentirali su teze koje su zastupali i govorili o važnosti promovisanja rodne ravnopravnosti u obrazovanju, rušenju stereotipa kao preduslova za postizanje ravnopravnosti za muškarce i žene u svim sferama života u društvu.

Na promociji su učestvovali i učenici iz različitih zanimanja, koji ruše stereotipe o muškim i ženskim zanimanjima. Čuli smo iskustva djevojčica koje se obrazuju za automehaničarke, cnc operaterke i tehničarke za mehatroniku, kao i iskustvo učenika koji se obrazuje za tekstilnog tehničara. Ponosni smo na sve vas, imali ste hrabrosti da slijedite svoje snove i podijelite ih sa nama.

Svaka čast! O svom životnom putu govorio je i naš bivši učenik Nermin Bahtić koji je završio tekstilnu školu, a potom nastavio svoje školovanje i danas radi kao profesor stručnih predmeta u Tekstilnoj školi u Sarajevu.

Čestitamo svim učesnicima promocije , uživali smo u svakom trenutku, motivirali ste nas da vjerujemo : “Promjene su moguće, jer svaka promjena otvara mogućnosti za cijele generacije dječaka i djevojčica. “#jabiramstručnoobrazovanje

JU MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA TEŠANJ